Russische Grand Prix prooi voor Lewis Hamilton, P4 voor Max Verstappen

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen. Daarvoor mag hij Ferrari bedanken, want door een probleem bij Sebastian Vettel kon de wereldkampioen de leiding in de race grijpen. Max Verstappen kwam vanaf de achtste startplek en werd vierde.

HH-202677481.jpg

Met Charles Leclerc voor de vierde keer op rij op pole position en Lewis Hamilton naast hem gaan we ons opmaken voor de Grand Prix van Rusland in Sotsji. Max Verstappen kwalificeerde zich als vierde, maar moet vanwege het wisselen van zijn motor starten vanaf de negende positie.

Fantastische start Vettel en Sainz
Charles Leclerc kan bij de start zijn pole position niet vasthouden. Teamgenoot Sebastian Vettel kent een ongenadig goede start en gaat voorbij aan zijn teamgenoot. Ook Carlos Sainz kent een fantastische start en pakt Valtteri Bottas voor P4. Max Verstappen wint een plekje en rijdt op de achtste positie. 

Halverwege de eerste ronde ontstaat er een Safety Car-situatie. Romain Grosjean is eraf getikt en staat in de muur. Antonio Giovinazzi zat in een sandwich: Daniel Ricciardo en Grosjean gingen over de voorwielen van de Italiaan. Uiteindelijk kan Ricciardo de race niet uitrijden. 

Bij de herstart blijft de volgorde gehandhaafd. Vettel houdt Leclerc achter zich en Hamilton, Sainz en Bottas sluiten aan. Verstappen lijkt vast te zitten achter Sergio Perez. De twee kennen elkaar door en door na de Grand Prix van Italië, waar Verstappen niet voorbij de Mexicaan kwam. In ronde acht komt Verstappen er wel voorbij. Lando Norris is de volgende. 

Teamorder bij Ferrari
In de zesde ronde wordt Leclerc verteld: "Sebastian will let you by next lap." Vettel is het hier niet helemaal mee eens en steekt dat ook niet onder stoelen of banken. In feite negeert de Duitser een teamorder. Vettel rijdt ondertussen vrolijk verder en zet de snelste rondetijd. In de tiende ronde wordt aan Leclerc verteld dat de positiewisseling later in de race gedaan zal worden. 

In de achttiende ronde is Verstappen voorbij gegaan aan beide McLarens. Nu heeft de Nederlander wat clean air en kan hij wellicht de jacht openen op nummer vier Bottas. 

Pitstops
Van de toppers is Leclerc de eerste die naar binnen duikt. Ferrari zet nieuwe mediums onder de rode bolide. De Monegask komt voor Verstappen de baan op. Hij zet direct de snelste ronde en verkleint daarmee het gat met Vettel. Op deze manier kan de positiewisseling plaatsvinden zonder op de baan extra veel tijd te verliezen. Na de pitstop van de Duitser, komt Vettel achter Leclerc de baan op. 

Vettel valt stil
Opschudding in het Olympisch park in Sotsji: Vettel krijgt een grote DNF achter zijn naam. Zijn Ferrari heeft de geest gegeven. Het gevolg is een Virtual Safety Car en daardoor kan Mercedes wellicht een pitstop maken zonder dat het veel tijd kost. 

Mercedes doet het. Hamilton en Bottas duiken naar binnen voor een nieuwe set banden en zij pakken de leiding van de wedstrijd. Ook Verstappen maakt een gratis pitstop en behoudt daardoor de vierde positie. 

De volgende ronde is het weer raak. George Russel crasht, deze keer door eigen toedoen. Een Safety Car is wat volgt. Het hele veld zal bij elkaar komen en we kunnen ons opmaken voor een mooi tweede deel van de Grand Prix van Rusland. Leclerc monteert weer softs onder hun auto. Hamilton behoudt de leiding, terwijl Leclerc achter Bottas belandt op P3.

Sprintrace naar de finish
Iedereen overleeft de herstart. Leclerc loopt aan te dringen bij Bottas in de strijd om P2. Voor hem is het zaak de Fin snel te passeren, wil hij kans maken op de overwinning in Sotsji. In de vijf ronden na de herstart is er geen sprake van een echte aanvalspoging van Leclerc. 

Van een slotoffensief is geen sprake. Verstappen kan de top drie niet bijbenen en ook Leclerc kan geen vuist maken ten opzichte van Bottas. Hamilton rijdt hard door en het gat met Bottas bedraagt vijf seconden. Hamilton wint in Sotsji, voor Bottas en Leclerc. Verstappen wordt vierde. Het punt voor de snelste raceronde gaat eveneens naar Hamilton.

Achter deze mannen wordt Alexander Albon vijfde, na een mooie inhaalmanoeuvre op Sainz. Sergio Perez, Kevin Magnussen, Lando Norris en Nico Hulkenberg completeren de top tien.

Formule 1
  • Hollandse Hoogte