Suzuka schrapt Formule 4-programma vanwege tyfoon Hagibis

Het is raceweekend op Suzuka, maar helaas hangt er een dreiging boven het circuit. Niet van hakbars, die laten ze Japan niet in, maar wel van een tropische storm. Uit voorzorg, en om ruimte te creëren voor de F1, is het gehele Formule 4-programma afgelast.

Suzuka F4

De organisatie kwam enkele uren geleden met de mededeling dat de 'special stage' van de F4, die gepland stond tussen de tweede vrije training (VT2) en de hoofdrace van de Formule 1, uit het programma is gehaald. Op die manier kan er makkelijker geschoven worden met de tijden van de Formule 1. De Porsche Cup die gepland stond gaat vooralsnog wel gewoon door (schema).

Naar verwachting bereikt Hagibis Suzuka op vrijdagavond, met een verregende zaterdag als resultaat. Tegen die tijd is de tropische storm naar verwachting 200 kilometer in doorsnee, en bereiken de windstoten snelheden tot 230 km/u. Door de storm komen de derde vrije training en de kwalificatie in gevaar: bij te extreme omstandigheden zal er niet gereden worden. Een mogelijk scenario is het schrappen van VT3, en het verplaatsen van de kwalificatie naar zondagochtend. Een scenario waar Max Verstappen al rekening mee houdt.

Verklaring

De officiële verklaring van de organisatie, die om 5 uur Nederlandse tijd werd gepubliceerd, vindt u hieronder. Om 13 uur komt er een nieuwe update.

The FIA, Formula 1, Suzuka Circuit and the Japanese Automobile Federation are closely monitoring Typhoon Hagibis and its potential impact on the 2019 FIA Formula 1 Japanese Grand Prix. Every effort is being made to minimise disruption to the Formula 1 timetable, however the safety of the fans, competitors and everyone at the Suzuka Circuit remains the top priority.

- Placing Formula 1 race activities as priority, all “FIA-F4 Suzuka Special Stage” race activities have been canceled. All parties will continue to monitor the situation and provide further updates in due course.

Next update schedule 20:00, 10 October 2019