Oprichter Booking.com steekt miljoenen in Nederlandse hyperloop

De Nederlandse ontwikkelaars van Elon Musks idee om mensen en goederen in een vaccuumbuis te vervoeren krijgen een miljoeneninvestering. Kees Koolen, oprichter van Booking.com, stapt nu in om de ontwikkeling een flinke duw te geven.

Hardt

Elon Musk is een ideeënfabriek die niet bij te houden is, en gelukkig heeft hij dat zelf ook door. Daarom is hij zelf niet full-time bezig met de uitvoer van zijn buizenposttransportsysteem. Hyperloop is zijn idee, maar de uitvoering laat hij aan anderen over. In Amerika werken verschillende bedrijven aan die oplossing, maar ook in Nederland is een start-up die uit de TU Delft is ontsproten met die vervoersoplossing bezig. 

Het bedrijf Hardt wil een drie kilometer lange testbaan (testbuis) bouwen om hun supersnelle transportgondel in te kunnen testen. Een duur geintje, maar gelukkig heeft Nederland ook visionaire ondernemers. Een daarvan is Kees Koolen. Hij is de oprichter van Booking.com (ja, u weet dat u allemaal die site zelf had willen bedenken, maar Kees deed het) en stapte met zijn miljoenen ook vroeg in bij Uber, waardoor hij ongeveer 6 miljoen aandelen (bij de huidige koers $192 miljoen) in de tas heeft. 

Koolen heeft nu een "miljoeneninvestering" gedaan bij Hardt. het bedrijf maakte de investering gisteren bekend. Hoeveel er precies is opgehaald vertellen ze niet, maar het is een flink bedrag. Naast Koolen zijn er verschillende andere Nederlandse, Belgische en Duitse investeerders en fondsen betrokken. Volgens Koolen past de investering in Hardt goed bij zijn portfolio omdat hij graag in clean energy companies participeert. 

Andere partners van Hardt zijn ondernemingen als EIT InnoEnergy, de NS en Deutsche Bahn, Tata Steel, Koninklijke IHC en Koninklijke BAM Groep.