Silly season updates: wie rijdt waar in de Formule 1 in 2020?

Het is alweer een tijdje stil in de grote stoelendans voor 2020 in de Formule 1. Enerzijds verandert er volgend jaar weinig, anderzijds kan er nog flink geschoven worden. Hoe staat het ervoor en is er nog hoop voor Nico Hülkenberg?

Hulkenberg

Laten we in Nederland beginnen met het overzicht van de laatste weken in het Silly Season: Max Verstappen blijft in principe volgend jaar gewoon bij Red Bull Racing rijden. De Limburger heeft een contract dat doorloopt en zijn makkelijke exits zijn verlopen met de overwinningen in Oostenrijk en Duitsland. 

De andere auto van Red Bull heeft eigenlijk al een chauffeur, maar we weten nog niet wie dat is. Precies hetzelfde is het bij Toro Rosso, pardon Alpha Tauri, daar is zeker dat Daniil Kvyat in één van de wagens rijdt, maar wie zijn teamgenoot wordt is nog niet bekend. 

Albon of Gasly?

Doctor Helmut Marko is altijd een groot enigma en hij houdt ervan om de kaarten stijf tegen de borst te houden. Het zit er daarom dik in dat zowel Pierre Gasly als Alex Albon bij een van de teams in de tweede auto zullen rijden (Red Bull is de laatste tijd keihard door de mogelijke nieuwe instromers heen geschoten). Wat echter nog niemand weet, waarschijnlijk heeft Marko zijn beslissing ook nog niet genomen, is wie van het duo in welke auto mag stappen.

Alfa

Naast Alpha Tauri is er ook nog Alfa Romeo. Bij dit satellietteam van Ferrari is alleen Kimi Raikkonen zeker van zijn stoeltje. De vorige week veertig jaar geworden Fin rijdt prima en heeft het naar zijn zin. Hij ziet rijden als zijn hobby en is daarom uitermate ontspannen en maakt ook weinig fouten, terwijl hij ook gewoon nog vrij snel is. Zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi was wat wisselvallig, maar is inmiddels consistent en hij scoort punten. De kans is dus aanwezig dat hij blijft zitten waar hij zit. Vooral als hij Kimi af en toe achter zich weet te houden.

De door Renault aan de kant gezette Nico Hülkenberg kan waarschijnlijk fluiten naar een deal met Alfa Romeo. Hij lijkt het kin van de rekening te worden bij de terugkeer van Esteban Ocon in de Formule 1.

Williams

Bij Williams vertrekt Robert Kubica. Zijn rentree in de Formule 1 is niet geworden waar iedereen op hoopte. Hij presteert niet dramatisch, maar goed is het ook niet te noemen. Het ligt eigenlijk vooral aan de auto, want ook George Russell (die wel blijft) weet weinig meer uit de auto te halen. 

Wie de tweede rijder bij het Britse team wordt is nog niet bekend. Ongetwijfeld heeft Hulkenberg een belletje met Claire gedaan om zijn diensten aan te bieden. De Britten hebben echter met Nicholas Latifi een nogal bemiddelde testrijder in huis. En het geld van vader Latifi kan goed uitkomen voor Williams, dus hij zal dan ongetwijfeld de voorkeur krijgen boven de Duitser.

Latifi wordt als het goed is tweede in de Formule 2, waar Nyck de Vries de kampioen is. Wellicht is het vreemd dat de nummer twee straks in de Formule 1 rijdt, terwijl de nummer één naar de Formule E vertrekt. Maar De Vries gaat voor topteam Mercedes rijden, terwijl hij anders (waarschijnlijk ook achter Latifi) bij hekkensluiter Williams had moeten aankloppen.

Al met al is het een matig silly season, waarbij volgend jaar vrijwel alle teams met dezelfde line-up verschijnen. Wellicht dat het echte vuurwerk in 2021 gaat komen als de regels veranderen. Maar ook dat lijkt niet echt veel spannends te gaan opleveren, de grote teams zitten niet te wachten op verandering.