Tesla: we hebben nu echt bijna een locatie voor onze Europese Gigafactory

Met nog twee maanden te gaan in 2019 wordt het tijd voor een nieuwe aflevering van Elon en de batterijenfabriek. Met minder oempa loempa's, en meer sweet, sweet 2170-cellen. Er is nu echt serieus waar zeker weten pinkie swear bijna een Europese locatie. U hoort 'm dit jaar nog.

Das Gigafactory

In heel Europa houden lokale economieën en betrokken partijen al heel lang gespannen de adem in: wie krijgt de douze points vanuit Fremont, Californië? Wordt het Frankrijk, de favoriet Duitsland, of toch de grote outsider Nederland, die met de Gigafactory aan de haal gaat? Het geduld wordt ergens de komende twee maanden beloond, als de grapevine het bij het juiste eind heeft althans, en de beslissing niet verder wordt uitgesteld. Maar dat zal wel niet, want Tesla haalt altijd *kuch* zijn deadlines.

Bij de wonderbaarlijk goede Q3-cijfers die vorige week gepresenteerd werden, die het aandeel TSLA als een, ehm...vuurpijl de lucht in deden schieten, werd ook nog het een en ander gecommuniceerd. Namelijk: “We are in the final stages of our site selection process.” Dat is nog weinig concreet, maar in de conference call met analisten meldde Elon Musk “In fact, we will announce the location to that Gigafactory before the end of this year”. En als Elon iets zegt, dan is het zo.

De Europese Gigafactory zou er eigenlijk al in 2017 komen, maar zoals we al heel onironisch stelden: bij Tesla zijn deadlines en ramingen redelijk fluïde. De Gigafactory in kwestie zal zowel Model 3 als Model Y's maken, laatstgenoemde komt volgens Musk in de zomer van 2020 (oorspronkelijk: herfst 2020). De fabriek zal - opnieuw: korrel zout - eind 2021 operationeel zijn. Dat is ver voor de  batterijenfabriek die concurrent Volkswagen bouwt. Voorstanders van een Nederlandse fabriek sporen we aan liberaal gebruik te maken van de hashtag #prayforeemshaven