Hattrick voor Verstappen in Oostenrijk!

In een uiteindelijk toch razend spannende kwalificatiesessie heeft Max Verstappen zijn eerste hattrick te pakken. Drie pole positions op rij is een persoonlijk record voor de Nederlander. Mercedes lijkt de afgelopen week alleen maar langzamer geworden te zijn, waardoor de top 3 nogal onverwacht uitviel.

Hattrick voor Verstappen in Oostenrijk!

Tijd voor de tweede kwalificatie op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Tijdens de Grand Prix van Stiermarken was Max Verstappen in vrijwel elke sessie dominant. Met vergelijkbare weersomstandigheden en iets zachtere Pirelli's verwachten we geen grote verrassingen. Red Bull lijkt de zaken op orde te hebben op hun thuisbaan, met een consistent voordeel van ongeveer twee tienden naar Mercedes. Maar de Brits-Duitse formatie uit Brackley zit ook niet stil: verbeteringen aan de Mercedes W12 zou de titelstrijd zomaar weer op kunnen laten laaien.

Q1

De twee langzaamste auto's openen zoals gewoonlijk de eerste kwalificatiesessie. Nikita Mazepin voert de Haas trein aan voor Mick Schumacher. De Rus zet als eerste een ronde in de hoop zijn teamgenoot een keer te verslaan. Mick pakt echter bijna een seconde op MazeSpin. Pijnlijk. Vlak daarna gaat de eerste van de toppers naar buiten: Max Verstappen. Het oranje legion staat meteen op de planken, een geweldig gezicht.

Terwijl de Aston Martins en Alfa Romeo's rondetijden in de 1:05 uitwisselen begint Verstappen aan zijn rondje. Een 1:04.249 is een prima Q1 tijd. Carlos Sainz, Valtteri Bottas en Lewis Hamilton kunnen er stuk voor stuk niet aan tippen. Lewis plaatst zich als tweede op .257 van een seconde. Lando Norris zien we terug op P5, achter Sainz maar voor Sergio Perez. Checo is bijna zes tienden langzamer dan zijn teamgenoot.

Opvallend: de Mercedes is dit weekend net zo snel als de Red Bull op het rechte stuk. Kennelijk heeft het team de W12 iets minder downforce gegeven om de Red Bull-Honda bij te halen. Het lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben, aangezien het gat vergelijkbaar is met dat van vorige week.

Terwijl de Mercedessen naar buiten gaan voor een tweede run zien we opeens een verrassende top 3. Lando Norris verbetert zich tot op ongeveer een tiende van Max Verstappen, gevolgd door een opvallend snelle Fernando Alonso. De Alpine is fractioneel sneller dan de Mercedes van Lewis Hamilton. Teamgenoot Esteban Ocon is wederom aan het ploeteren: verder dan P17 op een seconde van Alonso komt de Fransman niet. Met de andere Fransman gaat het ook niet best: Pierre Gasly is slechts achttiende.

De top vijf blijft binnen, maar daaronder probeert iedereen het nog een laatste keer. Esteban Ocon probeert wanhopig uit de gevarenzone te komen. P13 is echter comfortabele positie. Pierre Gasly, Lance Stroll, Yuki Tsunoda en George Russell duwen Ocon doodleuk weer terug naar waar hij begon. Daniel Ricciardo redt het net ondanks een lichte aanvaring met Ocon en een gewiste ronde. De Australiër zet een vijftiende tijd en ramt daarmee Kimi Raikkonen uit Q2.

Afvallers: Raikkonen, Ocon, Latifi, Schumacher, Mazepin

Q2

Sergio Perez is de eerste die naar buiten gaat. Zoals verwacht staat zijn RB16B op de Medium Pirelli. Vorige week lukte het hem niet om op die band de sessie door te komen, maar dit weekend zijn de compounds een graadje zachter. Checo mag zich gaan bewijzen. Met de baan helemaal voor zichzelf gaat hij aan de slag. De ronde heeft een paar kleine slordigheidjes: een 1:04.554 is niet echt safe.

Net als Perez naar binnen komt trekt de rest van het veld juist naar buiten. Max Verstappen zit ver achterin de rij, maar heeft geen zin om te wachten. Meteen begint hij de twee Ferrari's in te halen. Valtteri Bottas komt er niet zo snel langs en blijft achter Carlos Sainz haken. Intussen zet Lewis Hamilton een snelste eerste sector. Voor een paar seconden. Verstappen antwoordt meteen met een sectortijd die maar liefst een tiende sneller is.

Dat voordeel breidt hij alleen maar uit: uiteindelijk komt de Red Bull met bijna drie tienden voorsprong over de lijn. P2 is echter ook niet voor Hamilton weggelegd: Lando Norris is opnieuw sterk en pakt de tweede plek over, gevolgd door niemand minder dan Sebastian Vettel. De Duitse veteraan zit lekker in zijn vel op z'n verjaardag. Helaas blijft Seb niet lang op P3 staan: Sergio Perez matcht de tijd van Lando Norris perfect. Omdat de McLaren eerder was moet Perez echter genoegen nemen met de derde plek. De verschillen zijn minimaal: tussen P2 en P5 zit slechts 0.020 van een seconde.

Mr. Saturday George Russell maakt opnieuw indruk met een negende tijd in de beroerde Williams. Mercedes loopt duidelijk achter de feiten aan: Valtteri Bottas is slechts achtste, met Hamilton op P5. Bij Aston Martin is het precies omgekeerd: met P4 voor Vettel en Stroll als zesde doet de groene Mercedes goede zaken. Daar zit echter een kleine kanttekening bij: Norris, Perez, Vettel en Stroll staan allemaal op de Soft.

We kijken mee met de laatste poging van Fernando Alonso als het bijna gruwelijk misgaat. Alonso stuurt de laatste bocht in maar vindt daar de Aston Martin van Sebastian Vettel midden op de racelijn. Fernando moet afhaken en blijft zo veertiende. Zijn frustratie is overduidelijk. Vettel verontschuldigt zich meteen, maar de stewards gaan er alsnog naar kijken.

Blije gezichten zijn er wel bij Williams: George Russell maakt zijn beloftes waar door P10 te pakken. Daarmee is hij voor het eerst door naar Q3 met Williams. Gaat George dan toch echt een keer punten scoren voor het geplaagde team?

Terwijl Verstappen nog even de 1:03 grens doorbreekt revancheren beide Mercedessen zich: Hamilton P2, Bottas P3. Met meer dan drie tienden verschil hoeft Max zich echter geen zorgen te makern.

Drama is er voor Ferrari: Carlos Sainz en Charles Leclerc kwalificeren zich zomaar buiten de top tien, vlak voor een nog altijd teleurstellende Daniel Ricciardo.

Afvallers: Sainz, Leclerc, Ricciardo, Alonso, Giovinazzi.

Q3

De Aston Martins gaan als eerste de pits uit, aangevoerd door Sebastian Vettel. Daarachter zijn het de AlphaTauri's, Lando Norris en de beide Mercedessen. Red Bull stuurt hun rijders als laatste naar buiten, met Max Verstappen voorop.

Bij de eerste run weet Lando Norris opnieuw te verbazen: een 1:03.9 is ronduit indrukwekkend te noemen. Daarmee is de jonge Brit ongeveer een halve tiende sneller dan Lewis Hamilton. Max Verstappen moet dan nog z'n rondje afmaken. Dat doet hij met verve: 1:03.720. Voorlopig staat de Nederlander wederom overtuigend op pole.

Achter Hamilton is het Bottas, Perez, Gasly, Vettel, Tsunoda, Stroll en Russell. De Williams is niet naar buiten gegaan. Veel heeft George toch niet te winnen. De Mercedessen hebben de 1:04 grens nog niet doorbroken. Met nog twee minuten te gaan beginnen ze aan hun tweede run. Hamilton vraagt zich af of hij genoeg tijd heeft, het team verzekert hem dat het prima is.

Bij de laatste run lijkt Verstappen zich te gaan verslikken in Lando Norris! De McLaren is consistent sneller in de eerste en tweede sector. Max weet een paarse laatste sector neer te zetten, maar kan zijn tijd niet verbeteren. Norris mist pole met slechts 0.048 van een seconde! Sergio Perez laat zich daarachter ook gelden: Red Bull 1-3.

Voor Mercedes is de sessie dramatisch te noemen. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas blijven steken op P4 en P5. Zo te zien hebben de aanpassingen een de auto niet gewerkt. Voor George Russell werkte het allemaal wel prima: hij weet Lance Stroll achter zich te houden voor een puike P9. Met Vettel's penalty in de lucht zou dat zomaar een achtste plek kunnen worden.

Verstappen is gelaten bij het interview met Ferdinand von Habsburg. Die laatste ronde was volgens hem niet best. Max is blij dat hij alsnog op P1 staat, maar Q3 was volgens hem een kleine ramp. Desondanks mag hij gaan genieten van zijn derde pole position op rij, een persoonlijk record.

Resultaten

Formule 1
  • Red Bull Content Pool