Testbeleid grootste struikelblok Grand Prix van Nederland

De race tussen de duinen staat nog altijd onder druk. Als onderdeel van de aanhoudende coronarestricties zou vooral het testbeleid een struikelblok vormen.

Testbeleid grootste struikelblok Grand Prix van Nederland

Het wil maar niet lukken met Zandvoort. Na het afgelasten van de race vorig jaar leek het dit jaar de goede kant op te gaan, maar op 10 juli viel opeens weer de bijl: vanwege aanhoudende besmettingscijfers blies het demissionair kabinet de gedroomde festivalzomer af. Daarmee kwam de Grand Prix van Nederland een kleine twee maanden van tevoren op losse schroeven te staan.

Kort geding

Organisator Dutch GP voegde zich na de aankondiging van de overheid bij een kort geding tegen de staat opgezet door festival promotor ID&T, maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Nu ID&T zijn doelen heeft bijgesteld van het volledig wegstrepen van de restricties naar het organiseren van eendaagse festivals kan Dutch GP bovendien niet meer meedoen.

Opbouwtijd

Voorlopig is de organisatie dus overgeleverd aan het wisselvallige beleid van het kabinet. Op 13 augustus komt de volgende persconferentie waarin de stand van zaken opnieuw voorgelegd zal worden. Met minimaal drie weken opbouwtijd voor de race op 3-5 september wordt dat echter akelig krap voor de Grand Prix.

Elke dag testen

Zelfs als de situatie verbetert en het kabinet enkele restricties los laat, dan is de race nog steeds niet veilig. Zandvoort heeft niets aan vrije zitplaatsen en volledige capaciteit als het bijzonder strikte testbeleid niet verruimd wordt. Onder fase 4 van het heropeningsplan zijn bezoekers van evenementen verplicht zich elke 24 uur opnieuw te laten testen.

Volgens Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is dit logistiek echter niet haalbaar. Dat is voor Zandvoort een enorm probleem. Het circuit heeft namelijk zelfs een Official 538 Dutch Grand Prix Village opgezet waar bezoekers vier nachten lang kunnen kamperen.

Volle tribunes

Het heftige - en onmogelijke - testbeleid zal waarschijnlijk gaan zorgen dat veel mensen thuis zullen blijven. Al in maart gaf directeur Robert van Overdijk aan dat een GP met minimale capaciteit financieel geen optie is: "Zonder hulp kunnen we niet met 25.000 toeschouwers per dag rijden. Ergens zal er dan hulp vandaan moeten komen, vanuit de overheid of de FOM."

Zonder volle tribunes dus geen Dutch Grand Prix, maar na het "Dansen met Janssen"-debacle lijkt het er niet op dat het kabinet het risico zal nemen om de teugels weer wat te laten vieren. Zandvoort krijgt daarin uiteraard geen uitzonderingspositie, aangezien de festivalbranche nu al witheet is van woede. Over twee weken wordt duidelijk of het feest in de duinen dan toch door kan gaan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool