'Grand Prix Zandvoort met volle tribunes vrijwel zeker' 

Door de aangekondigde versoepelingen vanuit de overheid is het circuit enthousiast over een race zonder coronamaatregelen.

'Grand Prix Zandvoort met volle tribunes vrijwel zeker' 

Het heeft lang geduurd, maar er is eindelijk positief nieuws vanuit het kamp van Circuit Zandvoort. Ondanks de eerdere berichten over lege tribunes en een opnieuw afgelaste Grand Prix heeft de organisatie er vertrouwen in dat de editie van 2021 toch door kan gaan.

De Jonge

De grootste bron van deze positiviteit is de recente uitspraak van Hugo de Jonge. De Minister van Volksgezondheid verklaarde tegenover RTL Nieuws dat de kans groot is dat de overheid de mondkapjesplicht en 1,5 meter regel in september los zal kunnen laten.

Voorwaarde is dat de vaccinaties soepel blijven verlopen. Half augustus zou de vaccinatiecampagne op z'n einde moeten lopen. Dat zou goed uitkomen: de Grand Prix van Nederland staat namelijk gepland voor 3, 4, en 5 september.

100.000

De organisatie van Zandvoort heeft al meerdere keren herhaald niet te willen racen zonder publiek. Zoals het nu lijkt zullen er echter 100.000 toeschouwers per dag toegestaan kunnen worden. Directeur Robert van Overdijk is tegenover De Telegraaf enthousiast: "De uitspraken van De Jonge bevestigen wat wij tot op heden hebben gezegd: dat we alle vertrouwen hebben in een race met een vol huis".

Eerste week van juli

Sportief directeur Jan Lammers tempert de verwachtingen echter een beetje. Tegenover WNL op Zondag zegt de oud F1-coureur rekening te moeten houden met de twee maanden lange opbouwtijd die het circuit voor de Grand Prix nodig zal hebben. Dat betekent dat het groene licht uiterlijk begin juni gegeven moet worden om de race zonder problemen te laten verlopen.

"Voor de normale opbouw hebben we twee maanden nodig, in de eerste week van juli moeten we het weten, of het een go of een no-go wordt. De tijd komt gunstig naar ons toe. Als je al kijkt wat er deze maand is veranderd, dan stemt dat hoopvol voor de komende maand."

De cijfers

Net zoals met alles in de maatschappij hangt het lot van de Grand Prix af van de cijfers van het RIVM. Als de situatie zich niet verbetert valt het hele feest alsnog in het water: "Die cijfers zijn voor de overheid nodig om te versoepelen, en dat is voor ons niet anders. De ontwikkeling gaat de goede kant op en we leren van de andere evenementen".

Formule 1
  • Red Bull Content Pool