Snelste Skoda aller tijden mag weer buiten spelen

Ten ere van het twintig jarig bestaan van het vRS/RS label heeft Skoda de speciale Bonneville Octavia weer van stal gehaald. De 600 pk sterke familiebak zetten in 2011 een record op de beroemde zoutvlakte.

Snelste Skoda aller tijden mag weer buiten spelen

De Octavia RS heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan van de Golf GTI. Door zijn grotere, meer praktische carosserie. was het dan ook meer een dikke sleeper die niet in de weg mocht staan van zijn bekendere en kleinere neefje. Vooral de Britten konden het ingetogen uiterlijk van de Skoda waarderen: het model vond zelfs gretig aftrek bij politiekorpsen als onopvallende surveillancewagen.

(v)RS jubileum

In 2011 vierde Skoda via de Britse importeur het tienjarig bestaan van het RS-label, in de VK bekend als vRS vanwege een aanvaring met Ford. De jubileumeditie kwam er niet vanaf met stickertjes, nieuwe stiksels en een ander setje wielen. In plaats daarvan werd een volledig gestript, 600 pk sterk recordmonster gebouwd.

De tweeliter TFSI produceerde drie keer zoveel als in het standaard model. Gek genoeg werd de handgeschakelde vijfbak van de Superb Greenline spaardiesel gekozen om via een limited slip differentieel het vermogen over te brengen op de voorwielen. De langere bakverhoudingen waren immers perfect voor de zoutvlakte.

Bonneville

Het doel van de auto was om een record te grijpen op de befaamde zoutvlakte van Bonneville in de Amerikaanse staat Utah. De Octavia zou op jacht gaan naar het absolute snelheidsrecord voor tweeliter, voorwielaangedreven productiewagens. Naast de motorupgrade werd de auto met 80 mm verlaagd en werden de voorremmen verwijderd. Hard remmen op het zachte zout is immers veel te riskant. In plaats daarvan werd een parachute aan de staart van de Octavia bevestigd.

227 mijl per uur

Hoewel de Skoda moeite had zijn immense vermogen via de voorwielen over te brengen op het zout, wist Evo Magazine's Dicky Meaden het record te verpletteren. De Octavia piekte bij maar liefst 228.642 mijl per uur. Vrij vertaald is dat 367.963 kilometer per uur, sneller dus dan de meeste exotische hypercars. Gecombineerd met de run in de tegenovergestelde richting kwam Meaden uit op een officieel record van 227.08, oftewel 365.449 kilometer per uur.

In ere hersteld

Tien jaar na het tienjarig jubileum heeft Skoda UK de Bonneville Octavia weer van stal gehaald. De auto is weer in oude ere hersteld, al zijn de iconische moon discs over de velgen verwijderd. Met een fotoshoot op de Milbrook Bowl test-oval pakt Skoda opnieuw een publiciteitsmomentje bij het tienjarige jubileum van het record en het twintig jarige jubileum van de Octavia vRS.

Een mooi gebaar, maar we hadden ook graag gezien hoe een moderne interpretatie van een Skoda voor de zoutvlakte eruit zou zien. Helaas is er door de focus op het hybride element van het huidige model daar waarschijnlijk niet bijzonder veel animo voor.

Cargasm
  • Skoda