Aston Martin laat allerlaatste V12 horen

De brute V12 Vantage wordt de allerlaatste Aston met een twaalfcilinder. In een korte video geeft het merk ons alvast een voorproefje van de gillende V12.

Aston Martin laat allerlaatste V12 horen

Net zoals vrijwel alle andere grote merken (behalve Toyota) staat Aston Martin op het punt om een volledig elektrisch modellenaanbod te realiseren. De tijden van een smeuïge V12 of ruwe V8 met handbak zijn immers allang voorbij.

James Bond is immers zowel letterlijk als figuurlijk dood, en de verbrandingsmotor moet hem volgens de heren geleerden rap achterna. Onder leiding van ex-AMG chef Tobias Moers krijgen de Britten echter nog één laatste verzetje: de V12 Vantage.

Muscle car met manieren

Net als bij het origineel gaat Aston Martin bij de V12 Vantage voor een haast muscle car-achtig recept: de grootst mogelijke motor in de kleinste auto. Dit keer is niet de 5,9 liter, natuurlijke ademende 'dubbele Mondeo', maar het 5,2 liter twin turbo exemplaar dat we kennen uit de DB11 en DBS Superleggera.

De motor levert in dat laatste model 725 pk en maar liefst 900 Nm. De door het merk aangemerkte 'Final Edition' van de V12 Vantage zou er best wat meer mee kunnen krijgen. Of de wagen ook een echte schakelpook meekrijgt durven we niet te zeggen. De V12-modellen van Aston zijn immers alleen leverbaar met een achttraps automaat van ZF.

Gedempt afscheid

In een korte teaser laat Aston Martin het nieuwe monster even horen. Aan het einde van de clip zien we de trotse woorden 'Never Leave Quietly'. Aan de hand van de officiële video kun je het daarmee alleen maar eens zijn, maar de bovenstaande beelden en geluiden van een Vantage-prototype op de Nordschleife spreken de mooie woorden toch tegen.

De V12 klinkt ons veel te gedempt voor een echt triomfantelijk afscheid. Hopelijk zit er een knopje in het dash waardoor je met open pijpen alsnog een passend saluut uit kan brengen aan de machtige twaalfcilinder. We zullen hem missen.

Cargasm
  • CarSpyMedia
  • Aston Martin