'Analisten en reporters Viaplay F1 bekend'

De nieuwe garde voor de Nederlandse F1 tv is bekend. Viaplay kijkers krijgen een bijzonder divers en internationaal team voorgeschoteld.

'Analisten en reporters Viaplay F1 bekend'

Er is nog altijd veel te doen om de overname van de Nederlandse F1 tv-rechten door Zweedse mediagigant Nordic Entertainment Group. Nadat Ziggo achter het net viste ontstond er veel onzekerheid over de toekomst van de F1-rapportage op de Nederlandse tv. Bekende namen als Olav Mol en Robert Doornbos kregen bijvoorbeeld te horen dat er geen plek meer voor ze was.

De in Nederland nieuwe streamingsdienst Viaplay zal het over een compleet ander boeg gaan gooien. NOS-presentatrice Amber Brantsen kreeg alvast de sleutels van de studio, terwijl Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk het live-commentaar in handen kregen.

Op locatie

Afgezien van dat drietal was er echter nog bijzonder weinig bekend over het team van Viaplay. Erik van Haren van De Telegraaf denkt het echter wel te weten. Volgens hem zijn de eerdere geruchten over het aannemen van David Coulthard niet alleen waar, maar wordt de Schot ook nog eens vergezeld van zijn oude teamleider: tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen. De twee zullen samen met Le Mans-god Tom Kristensen vanaf locatie verslag en analyse gaan doen, uiteraard met ondertiteling. Daarmee krijgen we dus een vergelijkbaar clubje met de mannen van Sky, waar Johnny Herbert, Damon Hill, Karun Chandhok, Anthony Davidson en Paul di Resta hun rondjes lopen.

Pitreporter

De drie grootheden zullen op locatie bijgestaan worden door een kersverse pitreporter. Geen gepensioneerde tandarts dit keer, maar een echte coureur. DTM Trophy rijdster Stéphane Kox, dochter van coureur Peter Kox, zal zich in 2022 bij het persvierkantje gaan opstellen.

De 27-jarige Eindhovense is al sinds 2013 actief in de autosport, met deelnames in onder andere de ADAC Formel Masters, SEAT Leon Eurocup, 24H Series, BMW M235i Racing Cup België, Supercar Challenge en Asian Le Mans Series. In 2019 was ze onderdeel van de selectie voor het eerste seizoen van de W Series.

Studio

Dan blijft uiteraard het studiogedeelte over. Naast showrunner Amber Brantsen zullen naar verluidt twee andere Nederlandse ex-F1 mannen komen te zitten. Giedo van de Garde en Christijan Albers gaan de rol van vaste experts op zich nemen. Van der Garde was tussen 2012 en 2015 actief in de sport voor Caterham en Sauber, terwijl Albers zijn strepen verdiende tussen 2005 en 2007 bij Minardi, Midland en Spyker. Als klap op de vuurpijl mag LMP2 Le Mans-winnaar Ho-Pin Tung ook aanschuiven.

Voor liefhebbers van rustige, objectieve analyses is er ook slecht nieuws: toerwagenracer en verzekeringshandelaar Tom Coronel is de enige van het Ziggo-panel die zijn stoeltje bij NENT neer mag zetten. Zo blijft de heftig oranje bril toch een beetje behouden.

Woensdag komt NENT met de definitieve aankondiging, maar vooralsnog lijkt de bezetting prima geregeld. Of het ook betaalbaar wordt, is echter nog maar de vraag.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1, Red Bull Content Pool, McLaren Racing, Toyota