Kimi Räikkönen blij verlost te zijn van 'alle bullshit' in Formule 1

The Iceman is even lekker opgewarmd na zijn pensioen. In een interview net na Abu Dhabi deelt Kimi zijn ongezouten mening over het reilen en zeilen achter de schermen van de F1. Hij zal het circus in ieder geval niet gaan missen.

Kimi Räikkönen blij verlost te zijn van 'alle bullshit' in Formule 1

Na 19 seizoenen in de de koningsklasse van de autosport is Kimi Räikkönen dit jaar weer een vrij man. De stoïcijnse maar op zijn eigen manier bijzonder sympathieke Fin kondigde vorig jaar in september aan dat hij bij Alfa Romeo plaats zou maken voor landgenoot Valtteri Bottas. Kimi stond altijd bekend om zijn eigenzinnige en vaak onbedoeld ludieke meningen en uitspraken. Nu hij geen contracten heeft om zich zorgen over te maken trekt de wereldkampioen van 2007 opnieuw van leer.

Geld en politiek

In een exclusief interview met Autosport keek Räikkönen terug op zijn bijna twintig jaar langer carriere. De Fin concludeerde dat - hoe kan het ook anders - het geld een flinke impact heeft gemaakt op de sport. Die verhoogde financiële belangen hebben volgens Kimi geleid tot veel meer politiek gerommel binnen de F1:

"Geld, dat is zeker, geld heeft veel veranderd, zoals in elke sport. Hoe meer geld je er in stopt, hoe meer politiek [je krijgt]. Over het algemeen, in elk land, zijn er spelletjes [die gespeeld worden] waar mensen niets van weten totdat ze aan de binnenkant zitten. Geld speelt zeker een grote rol, en macht. Ik denk dat mensen macht willen hebben, dit en dat, Ik denk dat er een hoop goede politici [in de F1 zijn] die het goed zouden doen in de echte politiek!"

Zoveel bullshit

Di verhoogde focus op politieke belangen is iets dat Kimi totaal niet kon volgen. De Fin probeerde het gekonkel achter de schermen zoveel mogelijk te negeren en is blij dat hij er nu vanaf is. Nu hij uit de bullshit is kan hij eindelijk zijn rust pakken:

"Er zijn zoveel dingen die nergens op slaan, tenminste in mijn mening, de dingen die hier gebeuren. Er vliegt allerlei bullshit rond. We weten het, maar niemand zegt het. Dingen waarvan ik denk dat ze er niet eens zouden moeten zijn. Heel veel dingen [in de F1] zijn zo nep. Het is al jaren, heel, heel veel jaren [geen pure sport] meer. Het is misschien alleen zo dat mensen het zich nu meer realiseren."

"Het is goed om daar uit te zijn. Mentaal is het heel goed om even uit al die bullshit te zijn."

Geen tijd voor politiek

Zelf speelde Kimi de spelletjes uiteraard nooit mee. Het ging hem puur om racen, slapen en stilzwijgend interviews doorploegen. Nu zijn carriere erop zit hoef hij niet langer moeite te doen om de politiek te ontwijken. Dat is volgens hem een veel gezondere manier om te leven:

"Ik bemoei me er niet mee. Ik weet van veel dingen die er spelen, maar ik bemoei me er niet mee. Als je er elke dag mee bezig bent, dan denk ik dat dat niet erg gezond voor je is."

Räikkönen heeft geen plannen om ergens anders achter het stuur te kruipen. Wellicht zien we hem in de toekomst echter alsnog terug als steun voor zijn fanatiek kartende zoontje Robin.

Algemeen
  • Alfa Romeo F1 Team ORLEN