Ferrari-patent toont radicale layout eerste elektrische supercar

De eerste elektrische Ferrari komt pas in 2025, maar via een recent gepubliceerd patent hebben we al een voorproefje gekregen. De Fezza EV heeft een unieke layout.

Ferrari-patent toont radicale layout eerste elektrische supercar

Zeg je Ferrari, dan zeg je V12. Het merk is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden aan een gillende twaalfcilinder. De band was in het verleden zelfs zo sterk dat Enzo Ferrari dreigde uit de Formule 1 te stappen toen de organisatie het aantal cilinders wilde beperken tot acht.

Ironisch genoeg zette hij destijds druk met een achtcilinder IndyCar-ontwerp. Il Commendatore is echter al een tijdje niet meer onder ons en dus gaat het merk met het steigerende paard gewoon met de tijd mee. Net als ieder ander groot merk zal Ferrari dan toch over moeten stappen op elektrisch.

Nieuw platform

Met de hybride LaFerrari en SF90 Stradale werd al een beginnetje gemaakt, maar in 2025 zal de eerste echte volledig elektrische supercar gepresenteerd worden. De Italianen maken zich er niet makkelijk vanaf: in plaats van een lage body op het skateboard-chassis van de aankomende Purosangue SUV heeft Ferrari een bijzonder nieuw platform ontwikkeld. In een patentaanvraag uit juni 2019 wordt de layout uitgelegd.

Middenmotor-balans

De elektrische Ferrari krijgt namelijk dankzij een groot centraal geplaatst accupakket een heuse 'middenmotor'-layout mee, . Zo probeert Ferrari de balans van de klassieke middenmotor modellen te behouden. De accu is gemonteerd onder een kleine hoek om ruimte te bieden aan een grote diffuser en de mogelijkheid te geven om het pakket van zowel boven als onder te koelen. Het grote pakket wordt bovendien aangevuld met drie kleinere cellen in de vloer van de cabine.

Hybride optie

Naast de layout heeft Ferrari ook en vooral een methode ontwikkeld om het koelmiddel uit de airco te gebruiken om de elektrische componenten te koelen. Deze technologie kan uiteraard ook in hybride voertuigen worden toegepast.

Het accupakket wordt dan tussen de verbrandingsmotor en de cabine geplaatst. Daarnaast wordt ook het koelmiddel van de verbrandingsmotor gedeeld met de elektrische onderdelen. Ook in de uiteindelijke opvolger van de 812, met de motor vóórin, wil Ferrari dezelfde technieken toepassen. Zo blijft er ondanks de komst van EV's voorlopig nog even ruimte voor de traditionele verbrandingsmotoren.

Elektrisch
  • Ferrari S.P.A