'F1 TV Pro start seizoen zonder Nederlands commentaar'

De officiële streamingsdienst van de sport heeft de zaakjes kennelijk nog steeds niet op orde. Met het nieuwe seizoen om de hoek is er nog altijd geen optie voor Neerlands commentaar.

'F1 TV Pro start seizoen zonder Nederlands commentaar'

Na de overname van de uitzendrechten door Scandinavische mediagigant NENT stond de toekomst van de F1 een tijdje flink op de tocht. Zonder Ziggo zaten we even met een flinke dosis onzekerheid.

Zelfs de eigen streamingsdienst van de sport leek door de deal bedreigd te worden. Gelukkig bleef F1 TV Pro gewoon beschikbaar in ons kleine kikkerlandje, maar de organisatie heeft toch te maken gehad met moeilijkheden.

Geen commentaar

Bij de deal met NENT heeft Liberty Media er blijkbaar niet aan gedacht om de rechten van het Nederlandse commentaar te reserveren voor F1 TV Pro. Viaplay's Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk zijn dus niet te horen op de streamingsdienst. Zelfs ex-Ziggo persoonlijkheden Olav Mol, Jack Plooij en Rick Winkelman zijn niet betrokken bij de uitzendingen van 2022.

Volgens de site zal F1 TV in slechts vijf talen te horen zijn: Frans, Duits, Engels, Spaans en Portugees. Nederlands is daar duidelijk niet één van, maar onderaan het verhaal zien we een hoopvol zinnetje: 'Commentatoren en talen kunnen veranderen gedurende het seizoen met Nederlands in aantocht'.

Wordt vervolgd

Er wordt dus nog druk gewerkt aan een mogelijkheid om de races alsnog van Nederlands commentaar te voorzien. Gesprekken tussen de F1 en nieuwe rechtenhouder NENT zouden al een tijdje aan de gang zijn.

Mocht dat toch op niets uitlopen, dan kan de organisatie weer een belletje doen naar meneer Mol. De F1-veteraan zal dit seizoen via Grand Prix Radio commentaar blijven leveren. Die uitzending combineren met de beelden van F1 TV Pro zou geen probleem moeten zijn.

Olav Mol kan een uitkomst bieden voor de F1.

Dutch unavailable

De belofte van dat ene zinnetje op de F1 TV-site moet echter wel snel waargemaakt worden. We zitten immers alweer midden in februari. De eerste open test in Bahrein staat alweer gepland voor 11-13 maart, met de race slechts een week later.

De Formule 1 heeft dus slechts een kleine maand om de rechten voor het Nederlandse commentaar te verwerven en toe te voegen aan F1 TV Pro. Waarschijnlijk zal het seizoen dus van start gaan zonder die optie. We zijn dan veroordeeld tot de altijd onpartijdige lezingen van Sky Sports.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, F1 TV, ProShots