Great Scott! De DeLorean komt terug als elektrische supercar 

Meer dan veertig jaar na dato komt de DMC-12 weer terug uit de toekomst. Het nieuw opgezette DeLorean wil de iconische sportwagen gaan reanimeren als een heuse elektrische supercar.

Great Scott! De DeLorean komt terug als elektrische supercar 

De DeLorean DMC-12 heeft 41 jaar na zijn debuut een haast mythische status verworven. Het project van visionaire ex-GM topman John DeLorean was al lang en breed gestrand toen de wagen een wereldwijd icoon werd door z'n prominente rol als de tijdmachine in Back To The Future in 1985.

Vanwege z'n hoge prijs, beroerde prestaties en betrouwbaarheid en het cokedeal schandaal rond Mr. DeLorean had de DMC-12 het maar twee productiejaren uitgehouden. Na de films werd het model echter gewilder dan ooit, ondanks alle gebreken.

Nieuwe identiteit

Veertig jaar nadat DeLorean Motor Company op de fles ging komt het bedrijf (in naam) weer terug, Vanuit zijn basis in Texas hoopt Britse ingenieur en Stephen Wynne het bedrijf opnieuw te lanceren als een producent van elektrische supercars. Wynne kocht de rechten voor de DMC-naam al in 1995, maar zag niet eerder een kans om 'zijn' merk een nieuwe identiteit mee te geven.

Het debuut van de elektrische DeLorean is al een jaartje uitgesteld.

DeLorean EVolved

De nieuwe machine gaat door het leven als de 'EVolved', de elektrische evolutie van de iconische sportwagen. DMC komt voorlopig helaas niet verder dan een cryptische video, maar verzekert ons dat de nieuwe DeLorean dit jaar aan het publiek getoond zal worden.

De korte teaser laat in ieder geval zien dat we niet met een simpele EV-conversie te maken hebben. De auto zal daadwerkelijk een opgefrist design meekrijgen. Giorgetto Giugiaro's ItalDesign is net zoals bij het origineel verantwoordelijk voor het lijnenspel. Dan wordt het in ieder geval stukken beter dan de poging van ene will.i.am.

F1-invloed

Concrete cijfers over de aandrijflijn zijn er dus nog niet, maar volgens Autocar komen de motoren in ieder geval van Williams Advanced Engineering, de technische tak van het F1-team.

WAE sloot eerder een deal met ItalDesign voor de creatie van een EV-platform voor wagens met een beperkte oplage. Gezien de ervaring van Williams in series zoals de Formule E zal de EVolved waarschijnlijk geen doetje zijn. Sneller zijn dan het origineel met z'n 130 pk zwakke PRV V6 wordt in elk geval geen probleem.

Elektrisch
  • DeLorean Motor Company