Horner teleurgesteld door ontslag Masi: 'Het is erg hard' 

De Red Bull teambaas is het niet eens met de beslissing van de FIA om de wedstrijdleider te vervangen. In Horner's ogen heeft Masi tijdens de finale in Abu Dhabi niets verkeerd gedaan.

Horner teleurgesteld door ontslag Masi: 'Het is erg hard' 

Vorig week gaf FIA-president Mohammed Ben Sulayem na twee maanden wilde geruchten eindelijk uitsluitsel over de gevolgen van de controversiële race in Abu Dhabi. Als onderdeel van structurele hervormingen werd wedstrijdleider Michael Masi uit zijn positie ontheven.

De Australiër werd door Ben Sulayem bedankt voor zijn diensten en kreeg een functie elders binnen de FIA. De actie werd ondernomen met unanieme steun van alle teams en teambazen.

Hard ontslag

Daar valt ene Christian Horner dus ook onder. Ondanks dat hij Masi zelf mede weggestemd heeft is de Brit het echter niet eens met 'de beslissing van de FIA' om Masi de zak te geven. Tegenover TalkSport gaf Horner aan het ontslag erg hard te vinden. Er stond volgens hem duidelijk veel druk op de FIA om Masi de laan uit te sturen:

"Het is een moeilijke. Het is de zaak van de FIA. Ik vind het erg hard. Ik denk dat [Masi] in een hele moeilijke positie zat vorig jaar. Wij hadden het gevoel dat een hoop beslissingen tegen ons waren vorig jaar."

"Wanneer je kijkt naar wat hij tot zijn beschikking had, vergeleken met wat de teams hebben, wat betreft middelen, dan is dat een enorm verschil. Het is goed om te horen dat ze met dingen komen zoals de VAR en één van de meest ervaren mannen met Herbie Blash. Ik vind gewoon dat er erg veel druk zat op het verwijderen van Michael en dat is niet juist. Dat is mijn persoonlijke gevoel erbij."

Masi did nothing wrong

Horner ziet bovendien niet in waar Masi gebroken zou hebben met het reglement. Volgens hem was het afhandelen van de safety car situatie volledig legitiem. Het verlies van Mercedes en Hamilton wijt hij vooral aan hun conservatieve pit strategie. Dat gaf Red Bull en Max Verstappen de kans om een voordeel te behalen. De zaak opnieuw volledig ontleden heeft volgens Horner bovendien geen zin:

"Het is nu gedaan. [Michael] deed eigenlijk niets verkeerd wat betreft de regels. Het is een beetje een rookgordijn, want wanneer je terugkijkt naar de race, Mercedes had twee kansen om de pits in te gaan. Er was een virtual safety car en toen was er een safety car. De coureur (Hamilton) vroeg om de pits in te gaan bij beide gevallen en ze lieten hem buiten. Dat is waardoor hij kwetsbaar was aan het eind van de race."

"Tactisch gezien deden wij het goed en het gaat om die kleine marges. We hadden wat geluk aan het eind en soms gebeurt dat in de sport, het is niet voorbij voordat de fluit gaat of de vlag valt. Max moest die inhaalactie doen op de laatste ronde, wat hij deed. Ze hebben zich wat verstopt achter de controverse. Het komt erop neer dat we het tactisch voor elkaar hadden. Max leverde de move en werd wereldkampioen."

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool