Opgelet! Vandaag worden de verkeersboetes opgehoogd

Terwijl de politie de laatste tijd liever geen boetes meer uitdeelt gooit Justitie de boetebedragen lekker omhoog. Vooral bellen achter het stuur en onnodig linksrijden worden extra ontmoedigd. Toch worden sommige overtredingen zowaar minder zwaar bestraft.

Opgelet! Vandaag worden de verkeersboetes opgehoogd

Hou je je niet altijd even goed aan de regels? Dan is het verstandig om vanaf vandaag even wat beter op te gaan letten. De verkeersboetes zijn namelijk opnieuw ingeschaald, waardoor sommige overtredingen flink zwaarder bestraft zullen worden.

Ontmoedigen

Justitie concentreert zich vooral op het ontmoedigen van gevaarlijk rijgedrag. Zo wordt onnodig linksrijden voortaan bestraft met een boete van 220 euro. Dat was gisteren nog 150 euro.

Ook het bedrag voor bellen achter het stuur heeft een flinke boost gekregen: zit je toch met je telefoon in de hand, dan mag je voortaan 350 euro ophoesten in plaats van 250 euro. Eenzelfde stijging zien we bij de boete voor geen voorrang verlenen aan een voorrangsvoertuig.

Rij je een ambulance, brandweerwagen of politiewagen in de weg, dan moet je opnieuw 350 euro aftikken.

Korting op toeteren

Met name voor wildtoeteraars is er echter ook goed nieuws. Onnodig geluid produceren wordt namelijk niet langer bestraft met het extreem hoge bedrag van 400 euro. Je mag vanaf vandaag 150 euro in je zak houden en 'slechts' 250 euro op tafel leggen. De korting op parkeren op een invalideplek is fors minder: die boete gaat van 400 naar 310 euro. Uiteraard zijn alle vernoemde bedragen zonder de negen euro administratiekosten.

Nieuws
  • iStock