BMW, VW, Renault, Opel, en Ford onderzocht voor kartelvorming met Mercedes

Voor de tweede keer in korte tijd brengt Mercedes een kartelschandaal aan het licht. Das Haus lapte concurrenten BMW, Volkswagen, Renault, Opel en Ford erbij voor het maken van prijsafspraken rond de recycling van oude modellen. Mercedes verwacht zelf echter buiten schot te blijven.

BMW, VW, Renault, Opel, en Ford onderzocht voor kartelvorming met Mercedes

De vrije markt valt of staat met de drang naar competitie. In strijd met elkaar doen bedrijven er alles aan om de kwaliteit van hun diensten en producten te verbeteren en prijzen aantrekkelijk te houden. Althans, dat is het idee. In de autoindustrie wordt er echter niet altijd even zorgvuldig met dit principe omgegaan.

Zo kregen BMW en Volkswagen afgelopen oktober nog een megaboete om de oren nadat bekend werd dat de concerns afspraken gemaakt hadden rond het ontwerp en de inzet van SCR-katalysatoren en AdBlue-systemen. Het schandaal kwam aan het licht nadat Mercedes als derde deelnemer aan de bel trok. Als bedankje ging het merk met de ster vrijuit.

Prijsafspraken

Een dik halfjaar later heeft Mercedes dat trucje herhaald, zo meldt Automotive News Europe. Opnieuw hebben de Duitsers kartelvorming binnen de autoindustrie aan het licht gebracht. En opnieuw zat Mercedes persoonlijk aan de tafel waar de verboden afspraken gemaakt werden.

Samen met Ford, BMW, Opel, VW en Renault zou Mercedes prijsafspraken gemaakt hebben met betrekking tot de recycling processen van afgeschreven auto's en personenbusjes. De specifieke afspraken zijn echter niet bekendgemaakt.

Invallen en onderzoeken

Net zoals bij het AdBlue-schandaal heeft Mercedes de klokkenluider gespeeld in hoop op flinke strafvermindering. Het concern verwacht wederom weg te kunnen komen zonder een gigantische miljoenenboete af te moeten tikken.

De Europese Commissie heeft in samenwerking met de Britse Competition and Markets Authority invallen gedaan bij de genoemde merken en aanvragen voor het vrijgeven van interne documenten ingediend.

Het onderzoek is uiteraard nog in volle gang, waardoor geen van de betrokkenen bereid was een statement te maken.

Nieuws
  • Mercedes-Benz