F1 coureurs willen kunnen racen met positieve coronadiagnose

Volgens Sergio Perez, Carlos Sainz, en Valtteri Bottas moet een positieve coronadiagnose niet langer tot een automatisch raceverbod leiden. Coureurs moeten in het vervolg naar eigen inzicht in gaan schatten of ze fit genoeg zijn om te racen.

F1 coureurs willen kunnen racen met positieve coronadiagnose

De wereld om ons heen gaat steeds meer open in de nasleep van de pandemie, maar in het vuistdikke boek reglementen van de Formule 1 is corona nog altijd springlevend. Net zoals aan de start van de uitbraak geldt een positieve test nog altijd als reden om een coureur te weren uit de paddock.

Zo moest Daniel Ricciardo noodgedwongen de tweede test missen en zit Sebastian Vettel dit weekend in thuisolatie uit na een positieve diagnose. Derde rijder Nico Hülkenberg nam het stoeltje weer eens over.

Zelf beslissen

Volgens Sergio Perez is die automatische uitsluiting echter achterhaald, zo verklaarde hij bij een persconferentie voorafgaand aan de start van het Grand Prix wekend in Bahrein.

Perez moest in 2020 zelf twee keer zijn auto afstaan aan de Hulk nadat hij bevangen werd door het virus. Toch denkt de Mexicaan dat de regel losgelaten kan worden. Het virus is immers een stuk milder geworden in de afgelopen twee jaar. De wereld gaat hierdoor steeds meer open, maar de F1 blijft toch achter:

"Ik denk dat covid zoveel geëvolueerd is dat wij als coureurs het beste weten of we kunnen racen. Zoals Daniel [Ricciardo] zei, had hij misschien niet kunnen racen, maar zijn er andere mensen, andere coureurs die covid krijgen en zich prima voelen. Je ziet het ook in sommige landen, het voelt alsof de wereld helemaal open is, maar de Formule 1 is nog steeds heel erg beperkend met covid. Dus ik vind dat we het aan de coureur over moeten laten om te beslissen."

"Ik denk dat we allemaal wel eens geracet hebben terwijl we ons erg slecht voelden en wij kunnen zeggen 'oke we kunnen racen zoals we ons op dit moment voelen', of niet. Dus als de coureur zich er comfortabel bij voelt om zo te racen, dan denk ik niet dat het een probleem is. De wereld lijkt verder gegaan te zijn."

Risico minimaal

Ferrari's Carlos Sainz sloot zich aan bij de lezing van zijn conculega. Volgens de Spanjaard is het risico dat een positieve coureur het virus verspreidt bovendien nihil, zeker vergeleken met andere sporten. Er zitten immers geen passagiersstoelen in een F1-racer. Bovendien zou afstand houden geen probleem moeten zijn:

"Als er een sport is waarvan ik denk dat je kunt meedoen zonder het virus te verspreiden, dan denk ik dat dat de Formule 1 is. Ik denk dat je alle meetings in je hotelkamer kan doen, 15 minuten voor de sessie de paddock in kan lopen met je pak aan en je helm op, de auto in kunt springen en gaan."

"Als ik me echt slecht zou voelen zou ik de eerste zijn die zijn hand op steekt en zegt 'Ik kan niet racen' en dat de derde rijder moet bijspringen. Ik denk dat het een interessante kwestie is die we moeten onderzoeken want ik denk dat onze sport ons de kans geeft om dat doen terwijl je beter beschermd bent en het virus minder verspreidt. En ja, ik denk dat het voor de coureur moet zijn om het te beslissen."

De juiste manier

Een meer gematigd geluid kwam er van Alfa Romeo's kopman Valtteri Bottas. De Fin is het eens met Perez en Sainz dat er meer vrijheid moet zijn om naar eigen inzicht te racen, maar voelt zich toch ongemakkelijk bij de kans op verspreiding die ontstaat bij een meer open Formule 1:

"Ik vind ook dat het aan de coureur moet zijn. Ik zou stemmen voor ja, het moet toegestaan worden, maar alleen op een manier waarbij het zeker kan zijn dat er geen risico op verdere verspreiding bestaat."

"Ik denk dat er voor iemand die covid heeft zeker een extra protocol moet zijn dat ervoor zorgt dat andere teamleden niet besmet worden, want voor iedereen kunnen de symptomen anders zijn - voor sommigen, minder riskant, voor andere meer riskant. Dus ik denk dat dat het vraagteken is."

"Ik denk dat het goed is om te zien dat we er op een bepaalde manier mee beginnen te leven, maar het [virus] is er natuurlijk nog steeds, en ik denk dat het uiteindelijk gaat om gezond verstand."

"De enige zorgen voor mij, zoals vandaag, [is] arriveren bij de paddock waar een hoop fans waren die selfies aan het maken waren, geen masker ophadden en erg dichtbij kwamen. Dus dan voel ik me ongemakkelijk. Ik hou zeker afstand, maar het gaat om gezond verstand. We zullen er uiteindelijk mee moeten leven."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari, Alfa Romeo F1 Team ORLEN