Dit is de eerste volledig elektrische Maserati

De kogel is door de kerk: Maserati is aan de accu geslagen. De volledig elektrische Grecale Folgore crossover luidt een nieuw tijdperk in voor het exotische merk.

Dit is de eerste volledig elektrische Maserati

Stuk voor stuk sluiten alle grote merken zich aan bij de fanfare die de volledig elektrische revolutie heet. Ondanks pogingen van de Italiaanse overheid om de exotische elementen van de autoindustrie tegen elektrificatie te beschermen is Maserati daarop geen uitzondering.

Als onderdeel van megaconcern Stellantis zet het merk in op een volledig elektrisch aanbod. Vanaf 2025 zullen er alleen elektrische modellen uitgebracht worden met de bekende drietand. Daarmee sluit Maserati aan bij stalgenoten DS en Alfa Romeo.

Folgore

Met de lancering van de compacte Grecale crossover heeft Maserati het startschot gegeven voor de elektrische transitie. Naast de GT, Modena en Trofeo hebben de Italianen namelijk de Grecale Folgore (Italiaans voor bliksem) gelanceerd.

Technische details zijn nog schaars, maar Maserati verklapt alvast dat de Folgore een 400 volt systeem met een 105 kwH accu mee zal krijgen. Het maximumkoppel is vastgesteld op een forse 800 Nm.

Giorgio

De Grecale Folgore is geen speciaal ontwikkelde EV. De wagen staat op een omgekatte variant van het Giorgio-platform en is daarmee een neefje van de Alfa Romeo Giulia en Stelvio.

De overige varianten van de Maserati hebben een tweeliter turbo mild hybride aandrijflijn met 300 pk (GT) of 330 pk (Modena) of de 530 pk sterke drieliter twin turbo Nettuno V6 onder de kap (Trofeo). Aangezien de Trofeo al een dikke twee ton weegt zal de EV bepaald geen lichtgewicht worden.

2023

De Folgore staat gepland voor de zomer van 2023. De wagen zal de strijd aangaan met de komende Porsche Macan EV en de Audi Q6 e-tron. Nog voor de transitie in 2025 krijgt het model gezelschap van de nieuwe elektrische Granturismo en Grancabrio, gevolgd door elektrische varianten van de MC20, Quattroporte en Levante.

Elektrisch
  • Maserati