'Porsche en Audi geven volgende week uitsluitsel over F1-plannen'

Ja hoor, daar zijn ze weer. De premium merken van VAG gaan volgende week dan toch echt de knoop doorhakken voor het F1-motorproject.

'Porsche en Audi geven volgende week uitsluitsel over F1-plannen'

We hebben het er voor ons gevoel al bijna decennia over: het toetreden van Porsche en Audi tot de Formule 1. De luxere takken van het VAG concern zouden geïnteresseerd zijn in een gedeeld power unit-programma waarmee ze Mercedes, Ferrari en Renault te lijf zouden kunnen gaan.

Beide merken waren prominent aanwezig bij de gesprekken rond de nieuwe regels voor 2026 en kregen daarbij zelfs hun zin: de 1,6 liter V6 blijft behouden, maar de MGU-H verdwijnt. Bovendien zal de brandstof volledig synthetisch zijn.

Vage statements

Nu alle wensen afgevinkt zijn voor Porsche en Audi leek het niet meer dan een kwestie van tijd voordat de merken officieel bekend zouden maken dat ze in 2026 aan de start zullen staan.

De PR-afdelingen van beide merken brachten echter keer op keer vage, nietszeggende statements naar buiten. Eind december claimde Audi nog tevreden te zijn met de nieuwe regels en 'begin 2022' een aankondiging te gaan doen. Sindsdien is het echter angstvallig stil gebleven.

Volgende week

Bij Reuters denken ze nu toch zeker te weten dat Audi en Porsche definitief zullen zeggen dat ze echt mee zullen doen. Misschien. Twee 'insiders' wisten donderdag aan het persbureau te melden dat er volgende week waarschijnlijk uitsluitsel komt, hopelijk:

"We zullen hopelijk de mogelijkheid hebben om dan onze intenties om de tot Formule 1 toe te treden te communiceren. "

Knoop doorhakken

Zoals inmiddels al bekend is aast Porsche op een deal met Red Bull Racing. Het merk zal dan Honda gaan vervangen als technische partner van de nieuwe Red Bull Powertrains divisie. De Japanners werken namelijk achter de schermen door tot tenminste 2025, maar RBR zal het daarna allemaal zelf moeten gaan doen.

Aan de andere kant is Audi meerdere malen in verband gebracht met McLaren. Geruchten rond een aankoop van de Britse sportwagenbouwer bleken uiteindelijk echter niet te kloppen. McLaren CEO Zak Brown gaf aan dat het F1-team slechts minimaal contact had gehad met vertegenwoordigers van de vier ringen.

Zullen de geruchten rond de aankondiging dit keer dan toch een keer kloppen? We durven het eerlijk gezegd niet te voorspellen.

Formule 1
  • Porsche, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Audi