Toto Wolff: '2022 voelt een beetje als 2013'

Het is een gevalletje deja vu voor de Totonator. Nu de nieuwe Mercedes ondermaats presteert krijgt de Oostenrijker pardoes flashbacks aan het laatste seizoen waarbij zijn team niet voor de titel meedeed.

Toto Wolff: '2022 voelt een beetje als 2013'

Na twee races is inmiddels wel duidelijk dat het ooit zo dominante team van Mercedes van z'n troon gevallen is. De radicale, maar extreem grillige 'zeropod' W13 is voor de mannen en vrouwen in Brackley niet te doorgronden en blijft daardoor flink achter op Ferrari en Red Bull.

In Saoedi Arabië werd Sir Lewis Hamilton zelfs al in de eerste kwalificatiesessie geëlimineerd op pure snelheid. Tijdens de race bleek ook George Russell een volle seconde per ronde langzamer te zijn dan de top vier. Na acht jaar onafgebroken succes voelt de situatie voor teamchef Toto Wolff opeens akelig bekend.

Toto Wolff als vers gezicht bij Mercedes, 2013.

2013

Na de blamage van Jeddah begon Wolff de situatie te relativeren. Tegenover RaceFans kon Toto kon de teleurstelling van 2022 alleen maar vergelijken met 2013, het enige seizoen bij waarbij hij aan het roer stond van Mercedes en het team er niet met kinderlijk gemak met de titel vandoor ging:

"Ik hou van competitie en dat heb ik altijd gedaan. We hebben een hele sterke run van acht jaar gehad waarin we het veld aanvoerden. Niet altijd, maar we wisten altijd aan de leiding te komen. Dit keer [2022] voelt een beetje als 2013, toen we gewoon niet de snelheid hadden van de Red Bull en waarschijnlijk ook niet de Ferrari maar we bleven vechten. Zo voel ik me op dit moment."

Lewis Hamilton's eerste bezoek aan de Mercedes-fabriek, 2013.

Overgangsjaar

Of de vergelijking met 2013 echt op zal gaan valt nog te bezien. Mercedes was in de tweede helft van dat seizoen namelijk bijzonder sterk. Zo sterk zelfs, dat het Red Bull zo bang maakte dat het de RB9 tot diep in het seizoen door bleef ontwikkelen.

Dat leverde een uiterst dominante auto op voor Sebastian Vettel en Mark Webber, maar resulteerde ook in een zwaar onderontwikkelde auto voor de nieuwe turbo-hybride regels van 2014. Mercedes wist uiteindelijk Ferrari met zes punten te verslaan voor tweede in het constructeurskampioenschap. Het jaar erop begon de dominantie.

Ontwikkelingsrace

De overstap naar een nieuw reglement is op dit moment echter net achter de rug, waardoor Mercedes niet op dezelfde manier terug kan slaan in 2023. De enige optie voor het team is een oplossing vinden voor de voortdurende porpoising-problemen, zonder teveel downforce te verliezen.

Met de budgetcap in het achterhoofd lijkt dat echter een lange strijd te worden. Helaas voor Mercedes zal de concurrentie niet op ze wachten. Het team is in de ontwikkelingsrace van 2022 waarschijnlijk al te ver achter geraakt.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team