Mazda geeft hoop: 'MX-5 wordt nooit elektrisch'

De Japanners blijven bij hun principes: de Mazda MX-5 zal altijd op een achterwielaangedreven platform staan en nooit een volledig elektrische aandrijflijn meekrijgen. De MX-5 zal altijd een zo licht mogelijke sportwagen met een fijne verbrandingsmotor blijven.

Mazda geeft hoop: 'MX-5 wordt nooit elektrisch'

Terwijl het ene na het andere merk zo overgeeft aan de volledig elektrische revolutie blijft Mazda stug voet bij stuk houden.

Het merk is de laatste met natuurlijk ademende motoren in het aanbod en introduceerde recent zelfs een achterwielaangedreven platform met zescilinder benzine en dieselblokken. Mazda trekt die onafhankelijke instelling door naar het kopstuk van het gamma: de iconische MX-5.

Puur concept

Bij de meeste andere merken is er al jaren geen ruimte meer voor een licht, achterwielaangedreven, betaalbaar sportwagentje. Met de overstap naar elektrisch in het vooruitzicht wordt dat alleen maar erger. Sportieve EV's draaien immers om immense vermogens en verblindende acceleratie, ondanks een hoog gewicht. Dat is precies het tegenovergestelde van de filosofie achter de MX-5.

Volgens Mazda Europe's Joachim Kunz hoeven we ons echter geen zorgen te maken dat het vlaggenschip van Mazda ten prooi valt aan de EV-rage, zoals dat bij bijvoorbeeld Lotus wel het geval is. Tegenover Autocar was Kunz bijzonder stellig over de toekomst van de MX-5:

"Het is het icoon van ons merk en wordt altijd heel speciaal behandeld. Op dit moment lijkt het alsof we deze auto voor altijd zullen hebben, met dit formaat, concept en verbrandingsmotor. Natuurlijk, op een dag, zullen we hem moeten elektrificeren, maar we willen dit pure concept behouden."

Tien jaar

Er komt dus geen volledige elektrische MX-5, zelfs geen plug-in hybride. Om aan steeds strenger wordende emissie-eisen te voldoen zal de auto echter wel voorzien moeten worden van een 48-volt mild-hybride systeem. Het gaat echter nog even duren voordat het zover is.

Kunz ziet er namelijk geen probleem in om de huidige auto tien jaar aan te houden. Aangezien de ND-generatie in 2014 op de markt kwam betekent dat dat de NE pas rond 2024 zijn opwachting maakt.

Of de auto tegen die tijd nog aangeboden zal worden in het door EV's geobsedeerde Europa valt echter nog te bezien. Andere Japanse funauto's zoals de Suabru WRX, Toyota GR86/Subaru BRZ en Nissan Z hebben het oude continent al links laten liggen vanwege de Euro 6-norm.