SUV-trend houdt achterwielaangedreven Mazda 6 tegen

De gedroomde sport sedan van Mazda gaat er niet komen. Het nieuwe achterwielaangedreven platform zal exclusief gebruikt gaan worden voor de lucratieve SUV en crossover sector.

SUV-trend houdt achterwielaangedreven Mazda 6 tegen

Met het uitbrengen van een nieuw achterwielaangedreven platform en zesinlijn blokken wist Mazda de tongen los te maken in de autowereld.

Vrijwel meteen gonsde het van de geruchten dat de opvolger van de aantrekkelijke Mazda 6 een heuse BMW concurrent zou gaan worden.

CX-60

Het eerste model op basis van het nieuwe platform stelde voor de dromers echter teleur. Het was namelijk geen premium sedan, maar de zoveelste crossover: de CX-60. Een prima wagen, maar niet meer dan dat. Het hopen op een nieuwe 6 onverminderd ging door.

Mazda CX-60

SUV-trend

Tegenover Autocar heeft het hoofd van ontwikkeling van Mazda Europe die zeepbel echter faliekant doorgeprikt. Joachim Kunz beaamde dat een achterwielaangedreven, zescilinder sedan en sportcoupe in het gamma van Mazda 'heel mooi' zou zijn, maar dat de business case die droom niet ondersteunt:

"Het zou heel mooi zijn, om een FR-concept en een zescilinder motor voor een Mazda 6 opvolger of een grote sportcoupe te hebben. We zouden het geweldig vinden om te hebben, maar op dit moment, is het verkopen van SUV's het meest belangrijk. De SUV-trend zet door en helemaal voor Mazda. Het is wat het beste verkoopt."

Mazda Vision Coupe Concept (2017)

Laatste 6

De boodschap is dus duidelijk: een spannende sportsedan is leuk en aardig, maar Mazda moet aan de cijfers denken. 'Leuke' modellen brengen simpelweg niet genoeg geld in het laatje.

Met de dood van concurrenten zoals de Ford Mondeo, Renault Talisman en Volskwagen Passat sedan in het achterhoofd is het zelfs nog maar de vraag of er ooit een nieuwe 6 komt.