Ferrari 412 pickup met Chevy V8 is heerlijk tegengif voor puristen

Veilinghuis Bonhams heeft een wel heel bijzondere Fezza in de aanbieding. Deze flink verspijkerde 412 jaagt gegarandeerd elke zichzelf respecterende purist weg.

Ferrari 412 pickup met Chevy V8 is heerlijk tegengif voor puristen

Ferrari is een van de meest prestigieuze merken in de autowereld. En daar zijn ze in Maranello best wel heel erg trots op. Zo trots dat ze regelmatig replica's en prive-projecten met Ferrari-invloeden dwarsbomen met hun dikbetaalde advocaten. Een grondig aangepakte rode 412 is de dans echter ontsprongen. De unieke machine gaat tegen zelfs alle conventies van de Italianen in.

Vergeten GT

De 412 was de laatste variant van een serie grote, luxe V12 GT's die begon met de 365 GT4 2+2 in 1972. Het exemplaar dat we hier zien stamt uit 1989, het laatste productiejaar. Door de comfortabele insteek bleef de 365/400/412 serie altijd op de achtergrond. Als occasions kwam ze dan ook niet op de radar van Ferrari-puristen.

American muscle

Voor veel mensen waren de grote Fezza's gewoon oude, moeilijk te onderhouden, temperamentvolle auto's. De originele eigenaar van deze 412 was al snel zat van de nukken van zijn machine.

De 4,9 liter Colombo V12 (340 pk) werd daarom vervangen door een doodsimpele, oerbetrouwbare en veel kleinere Chevrolet smallblock V8. De swap werd extra makkelijk gemaakt doordat de Ferrari standaard uitgerust was met de Turbo-HydraMatic 400 drietraps automaat van GM.

Ferrari El Camino

De Ferrari reed jarenlang vrolijk rond met zijn Amerikaanse hart, totdat de wagen ten prooi viel aan de History Channel-show Ultimate Wheels. De 412 werd de ster van een aflevering met de creatieve titel "Ferrari Chop Up", waarin de carrosserie verzaagd werd tot dat van een El Camino-achtige pick-up.

De nieuwe laadbak werd vervolgens aangekleed met hout en werden de achterstoelen gedeeltelijk verwijderd. Een setje leren banden zorgt ervoor dat je alsnog een koffer mee kunt nemen zonder dat het ding alle kanten op glijdt. De jolige Britten vonden het echter niet nodig om een achterklepje te installeren. Je zult je lading dus gewoon over de kant moeten gooien.

Veilingvoer

Vreemd genoeg is de aparte Ferrari onderdeel van een veiling opgezet door één van de meest prestigieuze veilinghuizen ter wereld. De auto wordt namelijk via THE MARKET by Bonhams aangeboden. De creatie moet tussen de 15.000 en 20.000 pond opbrengen, omgerekend ongeveer 18.000 tot 24.000 euro.

Opknappertje

Voor die prijs krijg je echter geen gebruiksklare auto mee. De 412 heeft na zijn conversie namelijk jarenlang in een museum gestaan. Je moet de auto dus even nalopen.

Dan kun je meteen even kijken hoe fit die Chevy is. Bonhams meldt namelijk niets over het vermogen van de achtcilinder, maar weet wel dat er een klepje in de uitlaat zit. Een eventueel gebrek aan snelheid wordt dus meteen gecompenseerd met brullend geluid.

Durf jij het aan om tegen de meute in te gaan met deze brute Chevrarri El Camino? Dan moet je snel zijn. De veiling sluit namelijk al op 14 april.

Cargasm
  • Bonhams, Ferrari