'Nieuwe zescilinder is laatste generatie Mazda verbrandingsmotor'

De langverwachte zesinlijn van Mazda zal meteen de laatste nieuwe verbrandingsmotor uit Hiroshima zijn. De steeds strenger wordende emissie-eisen maken het ontwikkelen van de volgende generatie overbodig.

'Nieuwe zescilinder is laatste generatie Mazda verbrandingsmotor'

Terwijl bijna de hele industrie zich voorbereidt op de elektrische transitie doen ze bij Mazda juist precies het tegenovergestelde. Met de lancering van de CX-60 crossover bieden de Japanners zomaar splinternieuwe zescilinder benzine en dieselmotoren aan. Met capaciteiten van 3,0 en 3,3 liter gaat de nieuwe Skyactiv-familie keihard tegen de moderne trend in.

Laatste generatie

De gedurfde stap van Mazda is echter meteen de laatste op het gebied van verbrandingsmotoren. Volgens Mazda Europe R&D hoofd Joachim Kunz zal het merk alleen geleidelijke verbeteringen doorvoeren aan de nieuwe motorenfamilie. Zo moet het Skyactiv-concept zo lang mogelijk levensvatbaar blijven, zelfs met de strenge Euro-7 norm in het vooruitzicht:

"Dit wordt hoogstwaarschijnlijk de laatste generatie van verbrandingsmotoren, dus we zullen ons voorbereiden op het moeilijkste verwachte doelwit en dan [de motor er op] aanpassen met behandelingen achteraf."

Doorzetten met diesel

In tegenstelling tot merken zoals Audi wil Mazda gewoon doorgaan met het aanbieden van zelfontbranders in Europa. De Skyactiv-D is speciaal ontwikkeld om aan Euro-7 te voldoen. Het is een nobel streven, aangezien de rest van de autoindustrie er van overtuigd is dat de norm onmogelijk gehaald kan worden zonder extreme investeringen.

Upsizing

Na zijn introductie zal de Skyactiv-D de grootste diesel op de Europese markt zijn. De Duitse grote drie houden het immers bij maximaal 3,0 liter. Volgens Kunz is daar een hele duidelijke reden voor. In plaats van downsizing om milieudoelen te halen doet Mazda aan upsizing. Een grotere motor kan immers meer vermogen behouden wanneer er extra emissie-apparatuur toegevoegd moet worden:

"Met een 3,3-liter motor willen we aan de veilige kant zitten wat betreft koppel en vermogen."

De basisversie van de Skyactiv-D levert een conservatieve 228 pk en 500 Nm. Voor de mild-hybride e-Skyactiv-D variant gaan de cijfers omhoog naar 251 pk en 550 Nm. De zesinlijn is volgens Kunz net zo zuinig als de oudere viercilinder. De motor is tot nu toe alleen leverbaar in de eerder genoemde CX-60. De gehoopte achterwielaangedreven Mazda 6 opvolger komt er echter niet.