Een litertje peut is tegenwoordig al duur genoeg, dus het laatste dat je wil is dat het gouden goedje in je tank opgepeuzeld wordt door een willekeurig micro-organisme.
Volgens onderzoekers van het Institute of Integrative Biology (I²SysBio) en de Darwin Bioprospecting Excellence in het Spaanse Valencia is dat echter gewoon een mogelijkheid. Tijdens een onderzoek van hun eigen auto's kwam het team een heuse brandstofetende bacterie tegen.
Toyota-microbe
Tegenover Car and Driver legde onderzoeker Manuel Porcar het proces en de bevindingen van het succesvolle onderzoek uit. Porcar en zijn team besloten exotische onderzoekslocaties te laten schieten en liepen in plaats daarvan gewoon de parkeerplaats op.
Onder de benzinedop van de Toyota Yaris Hybrid van teamlid Juli Peretó werd een nieuwe soort brandstofetende bacterie ontdekt. De werktitel van het nieuwe micro-organisme is dan ook "Isoptericola toyotensis", de Toyota-microbe.
Niet gevaarlijk
Volgens Porcar hoef je je vooralsnog geen zorgen te maken over brandstofvreters in je tank. De nieuwe microbe is immers niet veel effectiever dan bekende soorten die van olie en brandstoffen kunnen leven.
De testgroep van Isoptericola toyotensis die het team in het lab kweekte deed er namelijk twee weken over om een minuscule hoeveelheid diesel af te breken. Voor de gemiddelde forens vormt de bacterie dus geen probleem. Na lange periodes van stilstand kan de brandstof echter wel aftakelen. Zo krijg je dus 'oude benzine'.
Manuel Porcar en zijn team willen de bacterie vooral gaan onderzoeken om een biologische manier te vinden om olierampen effectiever op te ruimen. Met een gemodificeerde variant van de microbe kan de schade van dergelijke ecologische rampen in theorie sterk verminderd worden. Het onderzoek naar de mogelijke toepassingen van de Toyota-microbe is nog in volle gang.
- iStock