Verstappen: 'Track limits Oostenrijk waren een lachertje'

De regerend wereldkampioen spreekt schande van de naar zijn mening extreem strenge track limits op de Red Bull Ring. Coureurs straffen voor een paar millimeter buiten de lijn gaat er bij Max niet in. De wedstrijdleiding zou er goed aan doen gewoon weer muren neer te zetten.

Verstappen: 'Track limits Oostenrijk waren een lachertje'

In een professionele miljardensport zoals de Formule 1 hebben we het er eigenlijk veel te vaak over: track limits. Sinds de komst van steeds veiligere circuits met enorme uitloopstroken hebben de coureurs steeds meer de neiging om buiten de lijntjes te kleuren.

Te vaak werd dit door de vingers gezien door de FIA en de stewards, met controversiële races zoals Bahrein 2021 tot gevolg. Onder het nieuwe management van ex-DTM wedstrijdleider Niels Wittich wordt er echter veel strenger toegezien op de witte lijntjes. Zo raakte bijvoorbeeld Lando Norris door een paar centimeter teveel zijn kwalificatieronde kwijt in Spanje.

Lachertje

Op de Red Bull Ring leek de FIA echter strenger dan ooit. Het hele weekend werden er waarschuwingen uitgedeeld en tijden gewist voor het overschrijden van track limits. Tijdens de Grand Prix kwam het voor Guanyu Zhou, Lando Norris, Pierre Gasly en Sebastian Vettel zelfs tot een vijf seconden penalty.

Na de race liet Max Verstappen weten al die heisa een beetje belachelijk te vinden. Het is volgens de Nederlander namelijk kinderlijk eenvoudig om per ongeluk de witte lijn te kruisen:

"Het track limits-debat was dit weekend een beetje een lachertje, niet alleen in de F1 maar ook in F2 en F3. Het is makkelijk om van buitenaf te zeggen dat je gewoon binnen de witte lijnen moet blijven. Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet, want als je zo snel door een bocht gaat en sommigen zijn blind, en je een beetje meer onderstuur hebt, banden die slijten, [dan] is het makkelijk om over de witte lijn te gaan. "

Muren bouwen, grind aanleggen

Max gelooft niet dat het doel van de strengere track limits regels bereikt wordt door op de millimeter precies te oordelen. Op veel van de plekken waar coureurs bestraft werden viel immers helemaal geen tijd te winnen. Als de FIA echt zo serieus is, moeten ze maar een muur bouwen of meer grind aanleggen:

"Win je er echt tijd mee? Misschien wel, misschien niet. Om eerlijk te zijn, zijn er maar twee of drie bochten waar je een beetje wijder kan gaan. Ik denk niet dat we het moeten hebben dat, 'ah je ging 1 mm over de lijn, dat is een penalty' of zo. Zet er dan een muur bij of breng het grind terug. Het ziet er ook niet goed uit voor de sport om coureurs te straffen op plekken waar ze toch langzamer gaan als ze wijd gaan."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren Racing