'Ferrari heeft DRS-voordeel Red Bull weggenomen'

De topsnelheid van de Red Bull is geen probleem meer voor de Scuderia. Met een gerichte update is de F1-75 nu net zo snel in een rechte lijn als de RB18.

'Ferrari heeft DRS-voordeel Red Bull weggenomen'

Sinds het begin van het seizoen zijn Red Bull en Ferrari in een bitter strijd verwikkeld. De twee wagens hebben in aerodynamisch opzicht een compleet andere insteek, maar op de lijn was het verschil vaak te verwaarlozen. Één factor was echter duidelijk in het voordeel van het Oostenrijkse team: de superieure rechtuitsnelheid van de RB18.

Zelfs met een open DRS-vleugel had Ferrari geen schijn van kans. De overwinning van Max Verstappen in Montreal was daar misschien wel het beste voorbeeld van. Ronde na ronde zette Carlos Sainz druk, maar kon hij er simpelweg niet bij komen.

Voordeel weggenomen

Verder achterin het veld reed Charles Leclerc diezelfde race echter al met de oplossing rond. De Monegask mocht namelijk als eerste met een nieuwe low drag vleugel starten. Door een motorpenalty deed hij dat echter niet in een competitieve positie.

Sinds de Grand Prix van Groot Brittannië heeft ook Carlos Sainz de beschikking over de nieuwe vleugel. Niet geheel toevallig werden de twee races na Canada op naam van Ferrari gezet. Tegenover Autosport verklaarde teamchef Mattia Binotto dat de nieuwe vleugel het voordeel van Red Bull bijna volledig weggenomen heeft:

"We hadden een nadeel vergeleken met Red Bull, zonder twijfel, wat betreft rechtuitsnelheid - zeker in DRS-zones. Wat betreft het vermogen van hun DRS, vergeleken met de onze, we hebben er veel aan gewerkt. Dus de nieuwe achtervleugel die we voor het eerst introduceerden met Charles in Canada, die hebben we op beide auto's gehad sinds Engeland. En met die nieuwe achtervleugel denk ik dat we simpelweg het gat gedicht hebben wat betreft snelheid. Ik denk dat ze nog steeds een klein voordeel hebben, maar het is erg klein of verwaarloosbaar."

Gerichte update

Volgens Ferrari race operations engineer Claudio Albertini is de low-drag vleugel bedoeld voor medium-downforce circuits zoals Miami en Australië. De Scuderia heeft er bovendien voor gezorgd dat de lagere luchtweerstand niet ten koste gaat van de downforce, zodat de Ferrari sterk kan blijven in de langzame en middelsnelle bochten. Op die vlakken lag het team immers al iets voor op Red Bull. De nieuwe vleugel werd dan ook specifiek ontwikkeld om Red Bull aan te pakken:

"[De vleugel] is voor het gemiddelde niveau van downforce, vergelijkbaar met wat we bijvoorbeeld gebruikt hebben in Miami of Australië, zo'n soort circuit. Dus we behouden dat niveau van downforce, en we werken aan de efficiëntie van de achtervleugel."

"Met updates, soms realiseer je je dingen wanneer je aan het racen bent. Je kunt zien hoe je je verhoudt tot andere teams en waar je je kan verbeteren. We konden bijvoorbeeld zien dat de topsnelheid een gebied was waar er wat ruimte was om te verbeteren en om die reden hebben we de efficiëntie verbeterd."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Red Bull Content Pool