'Contractverlenging Grand Prix van Nederland ziet er goed uit'

Het circuit in de duinen gaat ondanks alle ophef en tegenstand een rooskleurige toekomst tegemoet, aldus directeur Robert van Overdijk. Zowel fanatieke milieuclubs als het gevreesde virus zullen de Grand Prix van Nederland niet meer in de weg staan.

'Contractverlenging Grand Prix van Nederland ziet er goed uit'

Het realiseren van de eerste Grand Prix van Nederland sinds 1985 ging niet bepaald zonder slag of stoot. Na de renovatie van het circuit van Zandvoort dreigde het evenement door de pandemie een stille dood te sterven.

Als klap op de vuurpijl was daar nog de milieuclub onder leiding van 'Vervelendste Nederlander' Johan Vollenbroek, die de ene na de andere rechtszaak op de organisatie afvuurde. Gelukkig konden vorig jaar beide dreigingen afgeweerd worden: met een beperkt publiek en een geldige vergunning werd de race alsnog verreden.

Nieuws in november

Na een populaire thuisoverwinning voor Max Verstappen heeft Zandvoort de smaak te pakken. Het circuit heeft echter een beperkt contract: de race van volgend jaar is op papier alweer de laatste. Nu steeds meer traditionele Europese circuits het onderspit delven ten faveure van overzeese zandbak- en parkeerplaatsbaantjes lijkt de situatie van Zandvoort penibel.

Tegenover Nu.nl was circuitdirecteur Robert van Overdijk echter positief:

"Dat is best indrukwekkend, om met Zandvoort als dorpje tussen al die wereldsteden te staan. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat we op de kalender blijven, maar het ziet er goed uit. Ergens in november hopen we op duidelijkheid."

Corona en Vollenbroek

Zelfs als de onderhandelingen met Liberty Media verder goed verlopen staan er echter nog steeds twee mogelijke obstakels een contractverlenging in de weg. Nu een nieuwe variant van het virus de ronde doet bestaat er immers een kleine kans dat de overheid wederom maatregelen zal nemen. Dat ziet Van Overdijk echter niet gebeuren:

"[...]we staan er nu heel anders voor [dan in 2021]. Ik lees natuurlijk ook de kranten, maar we hebben nog geen overheid gehoord met paniek. Dus we gaan er niet van uit dat het virus nog een grote rol gaat spelen. Maar als dat wel zo is, hebben we al laten zien dat we ook daarmee om kunnen gaan."

Ook de vorig jaar zo fanatieke milieudrammers zijn volgens de circuitdirecteur eigenlijk niet meer serieus te nemen. Het circuit heeft immers al bijna 40 procedures gewonnen van de ecowarriors achter Johan Vollenbroek. Zelfs bij een verlies in een andere procedure zal de GP volgens Van Overdijk gewoon doorgaan:

"We zijn in deze kwestie al door twee rechters in het gelijk gesteld. En we hebben de 37 procedures hiervoor al gewonnen. Dus het zou vreemd zijn als we nu verliezen. Maar zelfs als we wel verliezen, komt de Grand Prix dit jaar normaal gesproken niet in gevaar."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool