Ferrari verdedigt verwarrende strategie Paul Ricard: 'Het was de juiste keuze'

Volgens Ferrari-opperhoofd Mattia Binotto was de vreemde situatie rond Carlos Sainz perfect gepland. Het na veel twijfelen toch binnenhalen van de Spanjaard was volgens de Italiaan de juiste keuze.

Ferrari verdedigt verwarrende strategie Paul Ricard: 'Het was de juiste keuze'

De pitmuur van Ferrari liet zich in Paul Ricard weer eens van zijn slechtste kant zien. Nadat Charles Leclerc zijn auto de muur in geveegd had leek de Scuderia helemaal verloren bij het bepalen van de strategie van Carlos Sainz.

Meerdere twijfelachtige radioberichten wekten de suggestie dat het team de strategie uit de lucht aan het plukken was. Toen de strategisten er eindelijk uit waren besloten ze Carlos op te bellen terwijl hij midden in een gevecht met Sergio Perez zat.

Carlos wist niet alles

Volgens Mattia Binotto was er echter helemaal niets mis met de handelswijze van zijn team. De tweede stop was onvermijdelijk aangezien de medium banden het niet tot het einde van de race zouden redden, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"Ik denk dat, de keuze die we gemaakt hebben de juiste was. Ik denk dat Carlos in de cockpit niet alle informatie had. Maar zonder twijfel denk ik dat we de juiste keuze hebben gemaakt. We probeerden zijn stint eerst zo lang mogelijk te rekken om de beste levensduur van de banden te hebben."

"Maar zodra we alle benodigde informatie hadden realiseerden we ons dat de levensduur van de banden niet voldoende was om naar het einde van de race te gaan. Zo simpel is het. Buiten blijven was een risico geweest wat betreft de veiligheid en betrouwbaarheid wat betreft de banden. Dus we moesten stoppen."

Te laat gestopt

Dat Sainz de race niet uit kon rijden op zijn tweede set staat buiten kijf, maar Binotto gaat met zijn uitleg handig voorbij aan het echte punt van kritiek. Door de twijfel aan de pitmuur werd Carlos te laat binnengehaald, waardoor hij geen tijd had om het gat naar de top vier te dichten. Door later te stoppen werd een vijfde plek het maximaal haalbare.

Mattia is echter blij met het resultaat, in het bijzonder omdat Sainz de snelste ronde wist te pakken:

"Het was correct om te stoppen. Door dat te doen hadden we ook de snelste ronde van de race, wat nog steeds een punt was, een belangrijke punt voor het team en voor Carlos."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari