Mercedes runt 'Rote Sau' retrolivery op Spa

Als eerbetoon aan AMG heeft Mercedes dit weekend een speciaal kleurenschema bedacht. Het zilver van de W13 zal worden verfraaid met details bekend van de iconische 300 SEL 6.8 AMG 'Rote Sau'.

Mercedes runt 'Rote Sau' retrolivery op Spa

Mercedes en special liveries: het is niet bepaald een succesvolle combinatie. Ondanks het spook van Hockenheim '19 durft het team het echter toch aan om weer met een bijzonder kleurenschema te komen.

Ter ere van het 55-jarige bestaan van AMG zal de W13 elementen van de legendarische 300 SEL 6.8 AMG 'Rote Sau' overnemen. De bonkige S-klasse zette in 1971 het kleine racefabriekje op de kaart door als tweede te finishen bij de 24 uur van Spa.

Toch maar niet

Uit de renders gepost op Twitter konden we afleiden dat het layout van de livery ongeveer dezelfde is als de gedoemde wit/zilveren machines op Hockenheim drie jaar geleden.

Dat feitje heeft Mercedes kennelijk toch angst aangejaagd, want op de eerste kiekjes vanuit de paddock is het rood nergens meer te bekennen. In plaats daarvan is de auto voorzien van '55 Years AMG'-logo's en een ouderwets racenummer. Op de F1-showcar die in de paddock tentoongesteld wordt durfde het team echter wel de volledige livery te gebruiken.

Beter laat dan nooit

De keuze voor een Rote Sau-livery is een opvallende, aangezien Mercedes het 50-jarig jubileum van het legendarische optreden van die auto net gemist heeft. Dat heeft echter zo z'n redenen: in 2021 reed het team uit Brackley immers nog met het politiek getinte zwarte kleurenschema.

Het zwart verruilen voor rood en zilver ter ere van AMG en Mercedes paste op dat moment niet in het marketingplaatje. Bovendien zou een BLM-livery overgieten met bloedrode verf voor de nodige negatieve connotaties kunnen leiden. In plaats daarvan werden er een paar GT3-speciaaltjes opgebakken. Een jaar na dato krijgt de iconische AMG van het F1-team dan toch de eer die ze verdient.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team