Na de enorme ramp op Le Mans in 1955 was elke suggestie van sportiviteit binnen Mercedes ten strengste verboden. Voor werknemers Hans Werner Aufrecht en Erhard Melcher was dit een frustrerende situatie. Zij zagen het merk met de driepuntige ster het liefst terugkeren op een dominante positie in de autosport.
In 1967 besloten de mannen dan maar zelf aan de slag te gaan onder de naam AMG, vernoemd naar Aufrecht, Melcher en Aufrechts geboorteplaats Großaspach. AMG concentreerde zich voornamelijk op de ontwikkeling van motoren en begon langzaam een reputatie op te bouwen. De grote doorbraak kwam echter pas in 1971.
Rote Sau
Onder hun eigen vlag hadden Aufrecht en Melcher een zwaar aangepaste Mercedes-Benz 300 SEL ingeschreven voor de 24 uur van Spa Francorchamps. De forse, felrode limousine wist meteen de aandacht op zich te vestigen: het was nogal een vreemde keuze voor een toerwagen. Aan vermogen was in ieder geval geen gebrek. Een tot 6,8 liter vergrote V8 pompte maar liefst 428 pk naar de achterwielen. Handig op de lang rechte stukken van het oude, bijna veertien kilometer lange Spa.
De achilleshiel van de auto was uiteraard zijn gewicht. Ondanks een besparing van 195 kilo legde de Merc nog altijd 1635 kilo in de schaal. Hierdoor brandde de AMG in recordtijd door banden en brandstof heen. De topsnelheid van 265 kilometer per uur en de ijzersterke betrouwbaarheid maakten echter zoveel goed dat Hans Heyer en Clemens Schickentanz een tweede plek wisten te pakken achter de Ford Capri RS2600 van Dieter Glemser en Alex Soler-Roig. Winnen deed de Rote Sau (Rode Zeug) niet, maar door de indrukwekkende prestaties werd de AMG-legende alsnog geboren.
Het AMG-recept
Vijftig jaar later zijn de hoofd ingrediënten van het AMG-recept vrijwel onveranderd gebleven: dikke V8, veel lawaai en achterwielaandrijving. Het pakket eromheen is echter volledig anders. De 24 uur van Spa is tegenwoordig namelijk een GT3-race. Om de legende van de Rote Sau te eren heeft Mercedes-AMG drie generaties GT3-modellen uitgedost in dezelfde livery als de oude 300 SEL.
Nieuw opgebouwd
Mercedes-AMG heeft geen half werk geleverd voor het jubileum: de drie auto's zijn niet zomaar oude modellen met een wrapje, maar volledig nieuw gebouwde bolides. De SLS AMG GT3 en de eerste generatie AMG GT3 zijn speciaal opgebouwd met behulp van overgebleven chassis. De derde wagen is 'gewoon' een AMG GT3 'Evo'.
Geen restricties
De auto's zijn bovendien niet bedoeld als museumstukken: alledrie zijn ze gewoon te koop. De auto's worden aangeboden zonder FIA GT3-homologatie, wat betekent dat de restrictors verwijderd zijn. De 6,2 liter V8 produceert in die vorm zo'n 650 pk, 60 meer dan een moderne GT3-racer. Naast de vrij ademende motor krijgen de auto's bovendien open pijpen mee voor een nog vetter geluid.
Speciaal aangekleed
De drie speciaaltjes zijn bovenop van de Rote Sau-livery stuk voor stuk uitgevoerd met Graphite Metallic Matt-lak op het chassis, rode veiligheidsriemen, rode AMG logo's op de deurpanelen en dorpels, stoelen met "50 Years Of Spa Legend" logo, een "50 Years Of Spa -One Of One" logo en een badge met de handtekening van Hans Werner Aufrecht.
Verder krijg je een speciale autohoes, een set slicks en speciaal gespoten wielen mee.
Kostbare leeftijd
Gek genoeg vraagt Mercedes-AMG geen ettelijke miljoenen voor de unieke GT3's. De 2016-versie van de AMG GT3 kun je mee naar huis nemen voor €500.000, ex belastingen. De 2020-variant moet 75.000 meer opbrengen. De oudste auto van het stel is meteen de duurste, aangezien de SLS AMG al sinds 2015 niet meer wordt gemaakt. De gevleugelde racer gaat pas van de hand als er 650.000 euro overgeschreven is.
Zoek je nog een uniek track day speeltje en zijn je zakken bijzonder diep? Pak dan nu je kans. De auto's zijn nog te bestellen bij Mercedes-AMG. Op is op.
- Mercedes-AMG