Herbert: 'Leclerc heeft geen vertrouwen in Ferrari'

De op Spa ellenlange, twijfelachtige radioberichten tussen Leclerc en en zijn engineer over de pitstrategie zijn volgens Johnny Herbert een symptoom van een serieus probleem. De drievoudige Grand Prix winnaar meent dat Charles zijn strategieteam simpelweg niet meer vertrouwt en zelf de leiding wil nemen.

Herbert: 'Leclerc heeft geen vertrouwen in Ferrari'

Charles Leclerc had een zware dag op Spa. In de openingsfase werd zijn race verstoord door de tear-off van Max Verstappen, waardoor hij een ongeplande pitstop moest uitvoeren.

Nadat hij lang klem zat in het middenveld klom hij op naar P5, maar een derde stop vlak voor het einde van de race gooide opnieuw roet in het eten. De poging om de snelste ronde te pakken werd verpest door Fernando Alonso, én een snelheidsovertreding in de pitstraat.

Uitgebreide teamradio vergadering

Tussen die twee drama's bleven Leclerc en Ferrari de paddock en kijkers verbazen met uitgebreide vergaderingen over de boordradio. Leclerc en race engineer Xavier Marcos bespraken in detail wat de juiste pitstrategie en bandenkeuze zou moeten zijn.

Opvallend genoeg werd de verantwoordelijkheid om te beslissen daarbij voornamelijk gelegd op Charles. De Monegask lijkt naast coureur opeens hoofd strategie geworden te zijn. Ondanks zijn nieuwe invloed wist de Scuderia echter toch een manier te vinden om fouten te maken.

Geen vertrouwen

Voormalig F1-coureur en Sky Sports F1 analist Johnny Herbert heeft met verbazing geluisterd naar de multiple choice radioquiz die Ferrari voorschotelde aan hun coureur. De onzekere houding vanaf de pitmuur ziet de Brit nergens anders terug. Gezien de vele blunders dit seizoen vermoedt Herbert dat Leclerc de touwtjes in handen genomen heeft uit een gebrek aan vertrouwen:

"Je luistert naar zo'n soort gesprek met Charles. Ze vragen het Charles bijna - die zo'n beetje hun strateeg is - wat ze willen doen en hoe hij het wil doen. Dat gebeurt nergens anders in de pitstraat. Ze hoeven de coureur niet te vragen wat hij wil doen. Ik denk dat daar een klein beetje....uiteraard is het vertrouwen geschaad met alle problemen en ik denk dat Charles misschien gezegd heeft, 'Oke, ik wil de controle overnemen op het moment'."

Geen steun van het team

Johnny heeft bewondering voor het vermogen van Leclerc om twee dingen tegelijk te doen, maar de Monegask kan het uiteraard niet alleen. Het totale gebrek aan steun vanuit zijn team maakt een terugkeer naar het podium immers vrijwel onmogelijk:

"Dat is een sterk punt [van Leclerc], om heel eerlijk te zijn. En hij wist wat de auto aan het doen was en hij was in staat om [de stint] op die band uit te rekken. Maar je hebt op hetzelfde moment de steun van het team nodig. Het kan niet alleen vanaf één kant komen. Hij heeft een hoop druk op zijn schouders om hun auto terug te brengen op een winnend niveau."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, ProShots / Panoramic
  • Transmissions