Huh? Binotto ziet Mercedes als grootste concurrent

De Ferrari-topman heeft de moed na Monza kennelijk definitief opgegeven. In plaats van zich te richten op het gat naar Red Bull en Max Verstappen kijkt de Italiaan liever naar het voordeel ten opzichte van Mercedes. Daarmee maakte Mattia onbedoeld duidelijk dat de Scuderia zal moeten vechten voor de tweede plek in het kampioenschap.

Huh? Binotto ziet Mercedes als grootste concurrent

Binnen de Formule 1 is maar weinig zeker, behalve het feit dat niets zeker is. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan de mannen en vrouwen bij Ferrari. De Scuderia begon het seizoen met de snelste auto, en wist in de openingsfase een comfortabel gat te trekken in beide kampioenschappen.

Nadat Red Bull de betrouwbaarheid en de balans van de RB18 onder de knie kreeg ging het echter rap bergafwaarts. Sinds de motorplof voor Charles Leclerc in Spanje heeft het team in beide kampioenschappen niet meer in de plus gestaan ten opzichte van Red Bull.

Onmogelijk te verslaan

Terwijl de Scuderia strategieblunders, rijdersfouten en technische problemen begon te verzamelen verdween Red Bull aan de horizon. Na de vijfde overwinning op rij voor Max Verstappen was Ferrari-chef Mattia Binotto dan ook flink teneergeslagen over het gat tussen de twee teams. Verstappen was die dag simpelweg onmogelijk te verslaan, ongeacht de strategie:

"Het is niet moeilijk, het is onmogelijk om de snelste auto te verslaan. [Verstappen] was onmogelijk te verslaan. Als je de snelste auto hebt win je normaal gesproken en je kunt het alleen verpesten met strategieën en de race verliezen. Dus ik denk dat hij vandaag sneller was. Ongeacht de strategie had hij gewonnen."

Gat naar Mercedes

Hameren op het snelheidsverschil tussen de Red Bull en de Ferrari hebben we Mattia wel vaker zien doen. Het is na elke race immers zijn smoes voor de gebrekkige prestaties van het team, ongeacht of er strategische fouten of pitstopblunders gemaakt zijn.

Veel opvallender was de trots waarmee de Italiaan praatte over het gat dat Leclerc naar de Mercedes van George Russell wist te slaan. De beslissing om Charles tijdens de VSC op een tweestopper over te zetten had volgens Binotto daardoor toch zin. Leclerc verloor geen overwinning, maar won juist een tweede plek:

“De pits in gaan en overstappen op een tweestopper met Charles was niet de verkeerde beslissing want je weet nooit wat er later in de race gebeurt. Je weet nooit hoe slecht de bandendegradatie kan zijn voor Max op de langere stint."

"Als je kijkt naar de auto achter [Charles], bijvoorbeeld, naar George, het gat dat Charles had aan het einde van de race was groot en comfortabel. Dus overall was het geen risico, maar een gok die positief uit had kunnen pakken."

Achterom kijken

Met zijn focus op de Mercedes van George Russell geeft Binotto onbedoeld bloot in welke mindset Ferrari momenteel zit. Nu Verstappen 116 punten voorsprong heeft op Leclerc en Red Bull 139 punten voor heeft op Ferrari moet Mattia achterom beginnen te kijken.

'Ontsla Binotto'

George Russell zit met 203 punten immers akelig dicht bij Charles Leclerc, die op 219 punten staat. Hetzelfde geldt voor zijn team: Mercedes loopt nu slechts 35 punten achter op de Scuderia.

Met zes races te gaan wordt de situatie langzamerhand penibel. Op snelheid is Ferrari nog steeds superieur, maar de hevige bandendegradatie en verschillende clownstreken zitten de Italianen flink tegen. De tijd zal het leren of de Silberpfeilen de rode brigade alsnog in zullen kunnen halen.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic