Domenicali ziet niets in toelaten meer F1-teams: 'Het is geen noodzaak'

De F1 CEO voelt er niets voor om de grid de komende tijd uit te gaan breiden, ondanks het chronische tekort aan stoeltjes. De Italiaan richt zich liever op het verzekeren van langdurig succes voor de bestaande teams. Een herhaling van 2010 moet ten alle tijde voorkomen worden.

Domenicali ziet niets in toelaten meer F1-teams: 'Het is geen noodzaak'

Sinds 2017 kampt de Formule 1 al met een chronisch probleem: een continu tekort aan racestoeltjes. Na het omvallen van Manor bleven er immers slechts twintig plekken op de grid over. Omdat F1-carriere's recent steeds langer lijken te worden komen veel jonge talenten niet aan de bak.

De mogelijkheid om jezelf te bewijzen bij een wegwerpteam werd daarmee bijna volledig weggenomen. Zelfs Williams en Haas zitten immers knotsvol. De tijden waarin er meer auto's dan startplaatsen waren en je je nog moest pre-kwalificeren zijn inmiddels al ver weg.

Rendabel houden

F1's sensatietijger Stefano Domenicali is zich bewust van het probleem, maar voelt er niets voor om mee te werken aan een oplossing. Het toelaten van meer teams is voor de sport simpelweg niet aantrekkelijk vanwege het risico dat ermee gemoeid gaat, zo verklaarde hij tegenover Sky Sports.

Stefano richt zich liever op het rendabel houden van de sport met de huidige spelers. De sport is er niet bij gebaat om amateuristische teams die na een paar jaar alweer verdwijnen toe te laten. Een experiment zoals in 2010, toen de F1 een open uitnodiging voor nieuwe teams in de rondte stuurde, zal dus niet meer gebeuren:

"Zoals altijd moet je gebalanceerd zijn. Je moet alles rond de tafel kunnen zien. Meer coureurs hebben...aan het einde van de dag is er altijd een limiet. Één of twee [teams] toevoegen, dan open je misschien wat stoeltjes. Maar we moeten het ook in het juiste kader hebben wat succesvol is voor de sport."

"Ik denk dat er wat dat betreft een evaluatie is van de duurzaamheid van het team, de evaluatie van niet te vol zijn [als sport]. Dus ik zou zeggen wat betreft prioriteiten, het is niet echt een noodzaak voor de Formule 1 vandaag de dag."

In 2010 telde de grid zomaar 24 auto's.

De aandeelhouders

De instelling van Domenicali wordt verklaard door het huidige verdienmodel van de F1. Onder Liberty Media heeft de sport het franchisemodel overgenomen, waarbij elk team als een aandeelhouder en een merk van de sport fungeert. Meer aandeelhouders betekent minder opbrengst per individu, waardoor de overige tien teams geneigd zijn nieuwe kapers op de kust te weren. Om die reden is bijvoorbeeld Andretti's verwoede poging bij voorbaat al gestrand.

Domenicali hamerde er nogmaals op dat hij bezig is met de houdbaarheid van het huidige bedrijf, maar wilde een verandering van koers alsnog niet uitsluiten. Vooralsnog zal de grid echter niet uitgebreid worden:

"Op dit moment is de Formule 1 extreem competitief maar je moet heel sterk zijn wat betreft de financiële kant, wat betreft competentie, en vandaag de dag is dit één van de dingen die cruciaal zijn, om er zeker van te zijn dat de stabiliteit van het systeem langdurig is."

"Je ziet hoe moeilijk het is tegenwoordig om mensen te vinden die echt de top zijn in alle verschillende zaken. Ik denk dat we dat met vertrouwen kunnen zeggen. Ik denk dat he tijd is dat we investeren in de toekomst, maar het moet gebalanceerd zijn. Dus ik zeg niet dat het niet zal gebeuren, maar we moeten het stap voor stap doen."

Formule 1
  • BrunoPress