Williams CEO twijfelt over De Vries: 'Hij heeft andere verplichtingen' 

Jost Capito was onder de indruk van het droomdebuut van Nyck en ziet hem graag aanschuiven bij zijn team. De Duitser is echter bang dat de De Vries teveel verplichtingen heeft om een transfer mogelijk te maken.

Williams CEO twijfelt over De Vries: 'Hij heeft andere verplichtingen' 

Na zijn puike prestaties op Monza is Nyck de Vries opeens de meest veelbesproken coureur op de markt. Door op het laatste moment in te vallen voor de ernstig zieke Alex Albon en meteen twee punten te scoren heeft de Nederlander zich bij elk team met een vrij stoeltje in de kijker gereden. Zelfs bij Alpine zijn ze op gaan letten, ondanks hun recente obsessie met Pierre Gasly. Vooralsnog lijkt een stoeltje bij Williams echter de meest realistische optie.

Zeer professioneel

Williams opperhoofd Jost Capito was na de race namelijk lyrisch over de prestaties van De Vries. Zelfs na bijna veertig jaar in de sport en rollen voor BMW, Porsche, Sauber, Ford, Volkswagen en McLaren was de Duitser diep onder de indruk van het talent en de professionaliteit van de Nederlander, zo verklaarde hij tegenover f1-insider:

"Hij deed alles absoluut foutloos en zeer professioneel, alsof hij het hele jaar al in de auto gezeten had. Deze auto's zijn heel complex en moeilijk om te besturen. Gewoon zo erin springen is heel anders, simulator of niet."

Formule E lolletje

Capito erkende dat de fysieke tol van het besturen van een F1-wagen voor een volledig Grand Prix hard aankwam bij De Vries. De g-krachten zijn immers niet te vergelijken met die van de veel langzamere Formule E. Jost kon zich er nog wel even van weerhouden om Nyck af te leiden met een lollige opmerking over de elektrische raceserie:

"Op de uitloopronde vertelde mij op de radio dat hij zijn schouders amper kon bewegen en niets meer kon voelen. Ik wilde hem tijdens de race op de radio zeggen: 'Voel je vrij om aan te vallen, je hoeft niet te wachten op de fan boost. Dat hebben we hier niet."

Andere verplichtingen

De Vries bijtekenen voor 2023 klinkt Capito wel goed in de oren, maar hij maakt zich zorgen om de vele andere verplichtingen waar de Nederlander aan verbonden is. Zo staat hij nog altijd onder contract bij Mercedes als F1-reserve, heeft hij een link met het nieuwe Formule E-team van Maserati en kan Toyota op hem rekenen als reserve voor het Le Mans Hypercar-programma. Voordat hij uitspraken doet over 2023 wil Jost gaan kijken of die wirwar van contracten opgelost kan worden:

"Hij is zeker geen slechte optie, maar natuurlijk heeft hij andere verplichtingen. Dan moeten we kijken wat er mogelijk is voor hem in de toekomst. Nyck toonde wat ik persoonlijk van hem verwachtte, want ik ken hem. En hij ging zelfs voorbij aan wat er van hem verwacht kon worden."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic, Mercedes-Benz