De Vries behoudt punten na bezoekje aan de stewards

Nyck de Vries werd na zijn zinderende debuut op Monza ter verantwoording geroepen bij de FIA. Vanwege verzachtende omstandigheden heeft de Nederlander echter geen serieuze straf gekregen.

De Vries behoudt punten na bezoekje aan de stewards

Het droomdebuut van Nyck de Vries op Monza leek even alsnog in het water te vallen. Meteen na de race waarin de 27-jarige FE-coureur inviel voor Alex Albon kwam namelijk het bericht dat hij op het matje moest komen bij de stewards.

De Vries zou tijdens de safety car fase schuldig hebben gemaakt aan 'onregelmatig rijgedrag'. Daarmee leken zijn twee welverdiende punten de prullenbak in te gaan.

De beschuldiging

De Vries werd ervan beschuldigd te hard op de rem gegaan te zijn, waardoor de achteropkomende Zhou Guanyu uit moest wijken. Daarmee zou hij de Chinees onnodig in gevaar gebracht hebben. Nyck moest zijn actie vlak na zijn interview bij de F1 Post Race Show bij de stewards gaan verantwoorden.

Verzachtende omstandigheden

Tot een tijdstraf, gridstraf of strafpunten op zijn licentie kwam het gelukkig niet. De stewards namen in beoordeling namelijk enkele verzachtende omstandigheden mee. De Vries was het weekend immers plotseling begonnen op de zaterdag, was niet helemaal bekend met de auto en kampte met remproblemen.

Toen zijn dashboard niets aangaf over zijn streeftijd achter de safety car ging hij uit voorzorg op de rem om een penalty te voorkomen. Helaas verraste hij daarmee de Alfa Romeo achter hem.

Vanwege de verzachtende omstandigheden hebben de stewards ervoor gekozen om het te houden bij een officiële reprimande. Deze straf wordt pas een probleem als je er vijf weet te verzamelen, zoals Yuki Tsunoda op Zandvoort al gelukt is. In dat geval staat er een gridstaf van tien plaatsen klaar.

De punten van Nyck zijn na het kleine schrikmomentje gelukkig veilig. Hopelijk krijgt hij binnenkort een kans om er nog meer aan toe te voegen.