Rossi haalt uit naar Piastri: 'Zelfs als hij de nieuwe Schumacher wordt blijft dit hem achtervolgen'

CEO Laurent Rossi heeft opnieuw zure uitspraken gedaan over de contractblunders van Alpine rond Oscar Piastri. De zure Fransman waarschuwt het aanstormende talent dat iedereen hem zal herinneren als een verrader, zelfs als hij daadwerkelijk de nieuwste sensatie in de F1 wordt.

Rossi haalt uit naar Piastri: 'Zelfs als hij de nieuwe Schumacher wordt blijft dit hem achtervolgen'

De rest van de paddock heeft al ruim en breed geaccepteerd dat Oscar Piastri volgend jaar de nieuwe teamgenoot van Lando Norris wordt bij McLaren. De voormalige Alpine-junior pakte zijn kans bij het team nadat hij naar eigen zeggen te lang aan het lijntje gehouden werd door het management van het Franse team.

Toen Fernando Alonso plotseling aankondigde te verkassen probeerde Alpine te claimen dat Oscar alsnog vastgelegd was, ook al bestond er op dat moment nog steeds geen contract. Een uitspraak van de Contract Recognition Board bevestigde dat de juridische afdeling in Enstone grandioos geblunderd had, waardoor het boekje over de Piastri-saga voor de meeste mensen dicht kon.

Eeuwige verrader

Alpine CEO Laurent Rossi is echter anders dan de meeste mensen. De Fransman is nog altijd bijzonder zuur over het fiasco en lijkt het maar niet los te kunnen laten. Tegenover Auto, Motor und Sport rakelde Rossi het verhaal bijna een maand later opnieuw op.

Uit zijn koppige uitspraken blijkt dat Laurent nog altijd niet heeft ingezien dat Alpine de problemen zelf veroorzaakt heeft. Rossi legt de schuld wederom bij Piastri, en claimt dat de Australiër het label van 'verrader' nooit zal kunnen ontstijgen, hoe goed hij uiteindelijk ook blijkt te zijn:

"Hij had voor ons gereden nadat Alonso ons verlaten had. McLaren en wij zijn ongeveer even sterk. Maar wij zijn een fabrieksteam. Dat is een competitief voordeel."

"[Piastri] is opgegroeid in dit team. Hij kent iedereen in ons team. Wij hebben onze toewijding aan hem getoond. Zou hij daar niet een beetje dankbaar voor moeten zijn? Oscar zo er goed aan doen om snel te zijn en resultaten te leveren volgend jaar. Maar zelfs als hij de nieuwe Michael Schumacher wordt zal dit verhaal hem voor altijd achtervolgen."

Geen excuus

Vanaf het moment dat de controverse doorbrak heeft Alpine de aanval geopend op het karakter van Piastri. Zo beschuldigde teambaas Otmar Szafnauer hem ervan een gebrek aan integriteit te hebben. Tegenover AMuS deed Laurent Rossi er nog een paar schepjes bovenop. Tussen neus en lippen door gaf hij echter toch toe dat de incompetente acties van Alpine de aanleiding waren voor Oscar's 'verraad':

"Er is geen excuus voor Oscar's gedrag. Hij heeft de hand die hem voedde afgehakt en gespeeld met ons omdat een concept contract niet op tijd ingediend was. Als hij zegt dat hij niet voldoende affectie vanuit ons voelde, dan vraag ik me af waarom we hem alle kansen hebben gegeven om een zo compleet mogelijke F1-coureur te worden?"

"Dit waren geen holle uitspraken maar acties. Als hij claimt dat de contract situatie te obscuur voor hem was, dan zeg ik dat hij wist dat we het Williams-contract op zak hadden. Er was niets onduidelijk over dat. Hij gebruikte die smoes gewoon om ergens anders te kijken."

Zuurgraad

We mogen hopen dat dit de laatste poging is van Rossi en Alpine om de reputatie van hun verloren zoon door het slijk te halen. De obsessie van de Fransman met Piastri lijkt echter geen grenzen te kennen.

Laurent zal met name volgend jaar ongetwijfeld een paar pittige uitspraken paraat hebben bij elke kleine fout die Piastri zal maken. De zuurgraad in de bodem van Enstone en Viry-Châtillon zal nog wel even gevaarlijk hoog blijven.

Formule 1
  • BrunoPress