Wanhopig Alpine test alle beschikbare jonge coureurs op de Hungaroring

In de nasleep van het Piastri fiasco heeft Alpine alle mogelijke vervangers uitgenodigd voor een test op het Hongaarse circuit. Naast Alpine junior Jack Doohan en Williams super sub Nyck de Vries heeft ook Ferrari-reserve Antonio Giovinazzi een uitnodiging gekregen. De Italiaan heeft de test vandaag zelfs afgetrapt.

Wanhopig Alpine test alle beschikbare coureurs op de Hungaroring

Terwijl CEO Laurent Rossi zich nog altijd van geen kwaad bewust is en dreigt de Alpine Academy af te branden vanwege de Piastri-saga, moet zijn team nog angstvallig op zoek naar een vervanger.

Hoe penibel de situatie precies is wordt bewezen door de driedaagse test op de Hungaroring die vandaag van start gegaan is. Alpine heeft klaarblijkelijk elke coureur met een vrije agenda uitgenodigd om met de A521 van vorig jaar te komen sturen.

Totale paniek

De shortlist van Alpine lijkt niet met al teveel overwegingen samengesteld te zijn: Alpine-junior en F2-coureur Jack Doohan is een logische keuze, net als Mercedes-reserve en Williams-invaller Nyck de Vries.

Het feit dat Ferrari, Alfa Romeo en Haas reserve Antonio Giovinazzi ook mee mag doen is echter verwarrend. Italian Jesus heeft in zijn F1-carriere nooit echt iets laten zien, en lijkt juist in de rij te staan om mogelijk Mick Schumacher te vervangen bij Haas.

Zijn aanwezigheid geeft aan dat er totale paniek heerst bij Alpine. Origineel stond immers zelfs IndyCar-ster Colton Herta op de lijst, ondanks het feit dat de Amerikaan geen superlicentie kon krijgen. Iedereen die op dit moment geen racestoeltje heeft lijkt bij de Fransen aan te mogen schuiven.

Geldende contracten

Opvallend genoeg zijn andere duidelijke kandidaten zoals Pierre Gasly, Mick Schumacher en Daniel Ricciardo niet uitgenodigd in Budapest. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat de huidige contracten van dat trio een test met een rivaliserend team in de weg staan. We weten immers maar al te goed dat het team van Alpine niet bepaald goed om kan met contracten.

Bovendien is met name Ricciardo niet in beeld bij Alpine. Na zijn twee seizoenen in Enstone onder de vlag van Renault maakt de goedlachse Australiër kennelijk geen kans meer. Wellicht wordt hij te oud geacht, aangezien super-sub Nico Hülkenberg ook geen uitnodiging heeft ontvangen.

Test en evaluatie

Antonio Giovinazzi neemt vandaag de eerste testdag voor zijn rekening op het circuit waar Alpine vorig jaar de eerste een enige overwinning pakte. Morgen is het de beurt aan Nyck de Vries, gevolgd op de donderdag door Jack Doohan.

Na een uitvoerige evaluatie zal ongetwijfeld snel duidelijk worden wie dat felbegeerde stoeltje naar zich toegeworpen zal krijgen. Gezien de banden van Giovinazzi met Ferrari en de onervarenheid van Doohan maakt De Vries vooralsnog een goede kans.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic