'Red Bull brak ruim door budgetplafond in 2021' 

Volgens La Gazzetta dello Sport is RBR flink over de schreef gegaan vorig seizoen. In de jacht op de titel zou het team veel meer uitgegeven hebben dan toegestaan.

'Red Bull brak ruim door budgetplafond in 2021' 

Vorig seizoen introduceerde de FIA voor het eerst financiële reglementen in de Formule 1. In een poging de rijkere teams af te remmen werd een maximum budget van 145 miljoen dollar ingesteld, afhankelijk van het aantal races.

Zo moest voorkomen worden dat de grote teams ongegeneerd geld tegen hun ontwikkeling aan konden gooien. Bovendien werd de feedback loop van succes - veel prijzengeld - meer succes - meer prijzengeld doorbroken. Een team dat nooit wint kan immers nooit het geld verdienen om te kunnen winnen.

4 tot 5

Nadat de vloeren iets bijgeknipt waren volgde er dat seizoen echter een titanenstrijd tussen Red Bull en het op dat moment zo dominante Mercedes. Beide teams dreven elkaar tot het uiterste, waardoor er twijfels ontstonden of er wel zo nauw omgesprongen werd met de budget cap. Italiaanse publicatie La Gazzetta dello Sport neemt die twijfel echter weg.

De FIA Cost Cap Administration zou namelijk geconstateerd hebben dat RBR in 2021 over de schreef is gegaan. Het team uit Milton Keynes heeft naar verluidt 4 tot 5 miljoen dollar extra uit de knip getrokken.

'Kleine' overtreding

Het bedrag wordt door de Cost Cap Administration gezien als een relatief 'kleine' overtreding, maar de potentiële straffen zijn nog altijd serieus. Zo heeft de organisatie de mogelijkheid om zowel economische of sportieve sancties op te leggen, variërend van boetes tot punten aftrek.

Van dat laatste zal echter geen sprake zijn: de FIA kan de imagoschade die het veranderen van de uitkomst van het kampioenschap zou veroorzaken er momenteel niet bij hebben. De straffen voor 2021 toepassen op dit jaar is wat de PR betreft niet veel beter, al moet de FIA wel heel veel in rekening brengen om Red Bull echt pijn te doen.

Drie teams

Mochten de beschuldigingen die Gazzetta op tafel gelegd heeft op waarheid berusten, dan is Red Bull overigens niet de enige gebeten hond. De krant spreekt namelijk van drie teams die buiten de lijntjes gekleurd zouden hebben. Één van die twee zou Aston Martin zijn. De derde vermeende overtreder is niet bekend, al hebben we zo'n donkerbruin vermoeden dat Red Bull's tegenstander dat jaar dezelfde trucjes toegepast zou hebben.

De tijd zal het leren of er inderdaad een breuk van de rrgels heeft plaatsgevonden, en of de FIA het nodig acht daar echt iets aan te doen. Het Ferrari power unit-fiasco zit immers nog altijd vers in het geheugen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool