Verstappen over brandstofdrama Singapore: 'Ze hadden me die eerste ronde af moeten laten maken'

Een verslagen Max Verstappen heeft felle kritiek geuit op zijn team na het brandstofdrama inn de slotfase van de kwalificatie in Singapore. Volgens de regerend wereldkampioen hadden de knappe koppen aan de pitmuur beter moeten weten en hem zijn eerste snelle ronde af laten maken.

Verstappen over brandstofdrama Singapore: 'Ze hadden me die eerste ronde af moeten laten maken'

In de slotfase van Q3 leek Max Verstappen op weg naar zijn eerste pole position op de straten van Singapore. Na een paar momentjes in de natte derde sector van het Marina Bay circuit brak hij een pole-waardige ronde echter af op het advies van zijn team.

Met de klok op nul herhaalde Max het trucje, maar wederom viel het allemaal in het water in de laatste sector. Na een overstuurmoment in de tunnel werd de Nederlander namelijk verteld zijn wagen in de pits te parkeren. De mannen en vrouwen aan de pitmuur waren namelijk even vergeten dat hij helemaal geen brandstof had voor een tweede run.

Eerste run

De blunder ontlokte een tirade van Verstappen, helemaal omdat het team hem via de radio niet wilde vertellen wat het probleem was. Later verscheen hij in een kalmere maar zeer verbeten toestand voor de microfoon van F1's Lawrence Barretto.

Verstappen onthulde dat zijn eerste snelle run aan het einde van Q3 bijna drie seconden sneller was dan die van Charles Leclerc, maar dat het team hem toch vertelde de ronde af te breken. Een bizarre beslissing, aangezien er dus geen peut was voor een tweede run. Max kan de redenering achter die beslissing dan ook niet begrijpen:

2.7 seconden [sneller dan Leclerc]. Maar ja, het is ongelooflijk frustrerend, natuurlijk, toen ik erachter kwam dat het gewoon de brandstof was. We raakten door onze brandstof heen. Maar je kunt dit soort dingen controleren gedurende Q3. En natuurlijk hadden ze me de ronde daarvoor moeten laten afmaken. Toen waren we dacht ik al op een pole position-ronde.

Mag niet gebeuren

Simpelweg vergeten hoeveel brandstof er aan boord is is volgens Verstappen uiteraard onacceptabel voor een team als Red Bull. Dat soort dingen mogen simpelweg niet gebeuren:

Maar ja, aan het einde van de dag kan ik fouten maken, kan het team fouten maken. Het is altijd belangrijk dat we kritisch tegen elkaar kunnen zijn wanneer mensen fouten maken. Want deze dingen zouden niet moeten gebeuren. Ongelooflijk frustrerend natuurlijk.

Frustrerende race

Vanwege het fiasco start Max de race als achtste. Bij andere Grand Prix heeft hij met overtuiging laten zien dat dat hem niet uitsluit voor de overwinning.

Op de krappe straten van Singapore is aan Spa of Monza-achtige inhaalrace volgens de Nederlander echter geen mogelijkheid. Hij verwacht dan ook een bijzonder frustrerende avond in de stadstaat:

"Het is hier net Monaco, het is hier gewoon heel moeilijk om in te halen. Ik verwacht een heel frustrerende race waarbij we gewoon klem zullen zitten achter mensen."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool