Elektrische formuleserie biedt volledig betaald stoeltje voor LHBTI+-coureur

De eerste elektrische opstapklasse doet een gooi naar het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit in de autosport. In samenwerking met belangengroep Racing Pride biedt ERA een volledig betaald seizoen aan een LHBTI+-talent.

Elektrische formuleserie biedt volledig betaald stoeltje voor LHBTI-coureur

In de autosport is niets belangrijker dan geld en talent. In die volgorde. Afkomst, geslacht, huidskleur en seksuele geaardheid spelen daarin eigenlijk niet mee. Desondanks wordt de sport gedomineerd door heteroseksuele mannen. En dat is natuurlijk niet erg divers en inclusief.

In een poging de hegemonie te doorbreken is het Racing Pride project opgericht, een belangenvereniging die de zichtbaarheid en inclusiviteit van LHBTI+-mensen binnen de sport wil vergroten. De groep heeft de handen ineen geslagen met het nog erg verse ERA Championship, een elektrische Formule 4-klasse. Samen wil het duo een alfabetpersoon in één van de elektrische formuleracers gaan hijsen.

Anderhalve ton

ERA debuteerde afgelopen zomer met vier races op het stratencircuit van Pau, de Hungaroring, Jarama en Zolder. Volgend jaar komt daar nog een race bij. De grootste primeur voor de serie is echter de Racing Pride beurs voor jonge LHBTI+-talenten.

ERA biedt een volledig verzorgde campagne ter waarde van 150.000 pond voor een alfabetracer van minimaal zestien jaar oud. De coureur krijgt toegang tot de pre-season test en alle vijf races.

Shootout op Zolder

LHBTI-plussers die een kans denken te maken kunnen zich tot middernacht op 16 oktober aanmelden bij ERA. Uiteindelijk zal er een selectie gemaakt worden van zes kandidaten, die vervolgens een test zullen afronden op het circuit van Zolder.

De winnaar van de test zal een volledig seizoen met de Mitsu-Bachi F110E mogen sturen, een geëlektrificeerde versie van de Dome F110 Formule 4-wagen. Met 175 pk en een gewicht van 690 kilo inclusief coureur zijn de wagentjes bedoeld als instappers op weg naar de Formule E.

Snelheid niet belangrijk

De test draait niet alleen om snelheid en professionaliteit achter het stuur en in de pits. ERA en Racing Pride zoeken namelijk iemand met het potentieel om 'een positieve ambassadeur te zijn die de waarden van Racing Pride en ERA kan vertegenwoordigen'.

ERA en Racing Pride lijken dus vooral op zoek te zijn naar een woordvoerder, boegbeeld of mascotte. Het daadwerkelijke talent van de coureur lijkt daarbij ondergeschikt. Zonder de primeur van een LHBTI+-racer zou het kampioenschap immers akelig weinig publiciteit generen.

Autosport
  • Racing Pride, ERA Championship