Max Verstappen met minimale marge naar pole op Suzuka! 

Na een kletsnatte vrijdag moest iedereen vanaf nul beginnen op een kurkdroog Suzuka. Max Verstappen bleek uiteindelijk de sterkste te zijn op de uitdagende baan. Er hangt hem echter nog een mogelijke straf boven het hoofd.

Max Verstappen met minimale marge naar pole op Suzuka! 

Q1

Max Verstappen gaf de toon aan na de eerste run, op een tiende van Carlos Sainz en bijna twee tienden van Charles Leclerc. Daarachter was het de verrassend snelle Fernando Alonso op vier tienden, gevolgd door Sergio Perez.

Beide Mercedessen startten de sessie op de Medium Pirelli, waardoor George Russell en Lewis Hamilton niet verder kwamen dan een zestiende en een negentiende tijd.

Na het Medium-experiment werd Mercedes iets serieuzer. Op de Soft kwamen Russell en Hamilton op naar P6 en P8, gespleten door Daniel Ricciardo. Intussen werd de rondetijd van Alex Albon gewist voor een track limits overtreding.

Door verbeteringen in het midden- en achterveld bleef de Britse Thai nipt achter op P16. Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Nicholas Latifi hielden hem gezelschap in de eliminatiezone.

Q2

Ferrari had er zin in voor Q2: Carlos Sainz ging vrijwel meteen de baan op, gevolgd door Charles Leclerc. Beide wagens stonden op gebruikte banden. De rest van de paddock liet echter even op zich wachten.

Op gebruikt rubber was Sainz slechts twee tienden langzamer dan de snelste Q1 tijd van Max Verstappen. Dat beloofde veel. Charles Leclerc leverde slechts 0.042 van een seconde in op zijn teamgenoot.

Max Verstappen wist op zijn gebruikte rubber echter een tiende te pakken op Sainz, terwijl Sergio Perez 3.5 tiende inleverde ten opzichte van zijn teamgenoot.

Checo zakte al snel terug naar P8, achter Ocon, Ricciardo, Hamilton en Alonso. Daarachter waren het Russell en Bottas in de top 10. Leuk detail: de tijden van Sergio Perez en George Russell waren identiek.

Bij de laatste run bleef de top drie binnen, waardoor Esteban Ocon de derde plek kon pakken. Op nieuwe banden vond Sergio Perez nog eens vier tienden en ging naar P1, vóór Fernando Alonso.

Lewis Hamilton werkte zich op naar P5, terwijl George Russell genoegen moest nemen met P7. De echte schok kwam van Sebastian Vettel: de ervaren Duitser wist zijn Aston Martin zeepkist Q3 in te lopodsen.

Voor Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Zhou Guanyu en Mick Schumacher zat de dag er echter alweer op.

Q3

Charles Leclerc dicteerde de pace ten opzichte van Carlos Sainz en Sergio Perez met een 1:29.557. In de laatste sector maakte Max Verstappen echter het verschil.

Met 2.5 tienden voordeel ging de Nederlander naar de provisionele pole. In de herhaling zagen we echter iets dat de pole voor Max in gevaar kon brengen. Op zijn out lap verloor Verstappen even grip op weg naar de Casio Triangle-chicane, precies op het moment dat Lando Norris aan kwam stormen.

De Brit moest uitwijken via het gras, maar het liep met een sisser af. Het incident werd uiteindelijk onderzocht na de sessie.

Op de tweede run leek Charles Leclerc bijzonder sterk, met een paarse tweede sector. Ondanks een kleine verbetering liet de Monegask het echter allemaal liggen in de laatste paar bochten.

Carlos Sainz en Sergio Perez konden zich ook niet verbeteren, waardoor de pole voor Verstappen al veilig was. Max maakte zijn ronde nog af, maar kwam uiteindelijk drie honderdsten tekort op zijn eigen tijd. In de herhaling was te zien dat hij zijn brake duct winglet links achter verloor. Dat had net het verschil kunnen maken.

Resultaten

Met zijn vijfde pole position van het seizoen kreeg Max Verstappen de beste papieren voor de race. De Nederlander moet de Grand Prix winnen met een snelste ronde om zich van zijn tweede titel te verzekeren.

De data van de zaterdag is echter zo goed als waardeloos, aangezien er voor de race regen voorspeld is. Het zal er dus van afhangen wiens droogweer-setup het beste werkt op een natte baan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool