Van Flinterman tot Verstappen: Nederlandse F1-coureurs door de jaren heen

De loftuitingen voor Max Verstappen zijn ongekend, maar het is wel eens aardig om te kijken naar de gehele Nederlandse geschiedenis der Formule 1. Welke coureurs waren de eersten, wat waren hun prestaties? Een terugblik op het Hollands welvaren in de racesport - van Flinterman tot Pa Verstappen.

Van Flinterman tot Verstappen: Nederlandse F1-coureurs door de jaren heen

Dries van der Lof 

Jan Flinterman en Frits van der Lof waren de letterlijke wegbereiders, tijdens de eerste Grand Prix in Nederland in 1952. Zij werden door de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club opgetrommeld om voor 2000 gulden de man het publiek naar de Zandvoortse duinen te trekken.

Onvergelijkbaar met nu, waarin niet alleen de coureurs maar ook sportwedders rijkelijk beloond worden. Althans, als die laatsten hun voorspellingen zien uitkomen. Toen werd er ook gewed, in rokerige achterkamertjes. Nu kijk je voor een weddenschap op een F1-race gewoon op Legaalnederlandscasino.nl.

Jan Flinterman 

Van der Lof werd niet geklasseerd, maar sprong in de jaren erna wel in het oog met zijn indrukwekkende oldtimer-collectie. Jan Flinterman was in de Tweede Wereldoorlog actief als Spitfire-piloot namens de Britse Royal Air Force, maar vloog lager bij de begane grond in Zandvoort.

Daar kwalificeerde hij zich met zijn Escuderia Bandeirantes Maserati naar de vijftiende positie. Na zeven ronden brak het differentieel en nam hij de zusterauto van Chico Landi over (dat mocht toen gewoon). Flinterman werd negende, zeven ronden achter winnaar Alberto Ascari.

Ben Pon

Ben Pon maakte in 1962 op Zandvoort zijn debuut. Hoewel, debuut. In de tweede ronde belandde hij in een hevige crash, werd uit zijn Porsche geslingerd, maar kwam er gelukkig met lichte verwondingen van af. Meteen hield hij het Formule 1-racen voor gezien.

Wel won hij nog een keer de 24 uur van Le Mans. Meer succes kwam uit geheel andere hoek: de Sauvignon Blanc uit 2005 die hij als wijnboer maakte, werd door Wall Street Journal bekroond. Sporten deed hij tien jaar na zijn crash in de vorm van kleiduivenschieten, namens Nederland op de Olympische Spelen.

Carel Godin de Beaufort 

Deze coureur van adellijke afkomst was de eerste Nederlander die punten wist te behalen, en wel tijdens de Grand Prix 1962 op het circuit van Zandvoort (zesde plaats). De bijna twee meter lange Godin de Beaufort zou in totaal 31 GP's rijden. In 1964 verongelukte hij op de prille leeftijd van dertig jaar, toen hij aan het trainen was voor de Grand Prix van Duitsland.

Jan Lammers 

In 1979 debuteerde Jan (Jantje) Lammers op 22-jarige leeftijd in de Formule 1. In totaal reed Lammers 41 Grand Prixs, en haalde tijdens zijn debuut in Montréal een keurige negende plaats. Dit was meteen ook het hoogtepunt van zijn Formule 1-carrière. Grappig: Lammers verscheen ook in een aantal episodes van de stripreeks Michel Vaillant.

Jos Verstappen 

De man die maar niet wilde doorbreken, en bovendien vader van: Jos Verstappen. Al was hij wel succesvoller dan zijn voorganger Jan Lammers. Sterker nog, hij was de meest succesvolle Nederlander totdat zoonlief het stuur overnam.

In totaal reed hij 106 Grand Prixs, de hoogst behaalde plek was de derde. Die ervaring gebruikt hij vanzelfsprekend bij het begeleiden van Max. Het trotse gevoel zal er niet minder om zijn.

Formule 1
  • BrunoPress