Volledig vrouwelijk formuleserie W Series balanceert op het randje van de afgrond. Vanwege een gebrek aan investeringen en een afgeketste deal met een Amerikaanse geldschieter werd het kampioenschap dit jaar drie races te vroeg afgebroken.
Daardoor werd de Britse Jamie Chadwick voor de derde keer op rij kampioene. Volgens de Britse Kamer van Koophandel stond de serie aan het einde van 2021 al 7.5 miljoen pond in het rood, een bedrag dat alleen maar opgelopen is. Het is nog altijd onzeker of W Series in 2023 überhaupt een comeback zal kunnen maken. De goedkopere, Europese kalender die het kampioenschap nodig heeft is immers geen mogelijkheid.
Geen support voor supportklasse
Volgens zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is het ronduit belachelijk dat het zover heeft kunnen komen. De Brit kan niet begrijpen waarom de Formule 1 niet ingegrepen heeft om het seizoen van de W Series uit het vuur te slepen. Het is immers een supportklasse voor F1 Grand Prix. Bovendien vond de tegenwoordig zo op diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit gerichte organisatie het prima om de vrouwenserie te laten creperen:
"100% geloof ik dat [de F1 in moest grijpen]. Zeker bij de W Series. Er is niet genoeg focus geweest op vrouwen in de sport in de hele geschiedenis van de Formule 1. Er is niet genoeg nadruk erop tegenwoordig. Ze leggen het geweldige werk dat daar gedaan wordt niet onder een vergrootglas."
Méér doen
Het negeren van de problemen van de racevrouwen stoot Sir Lewis uiteraard tegen het zere been. De beste man is via verschillende projecten immers al jaren bezig om de sport diverser, gelijker en inclusiever te maken. De F1, Liberty en de overige teams moeten volgens Hamilton echter méér gaan doen:
"Er is niet genoeg vertegenwoordiging binnen onze industrie. Er is niet echt een pad voor die jonge, geweldige coureurs om de Formule 1 in te komen. Dan heb je nog mensen die zeggen: 'We zullen nooit een vrouwelijke F1-coureur zien.' Dat is niet een goed verhaal om de wereld in te slingeren. Dus ik denk dat we meer moeten doen. Het werk dat ik bijvoorbeeld probeer te doen met Mercedes, om 8000 jonge meiden de sport in te krijgen. Dat zou elk team moeten doen."
Geld genoeg
Het gebrek aan actie van de Formule 1 en rechtenhouder Liberty Media is volgens Hamilton nog slechter te verklaren vanwege het enorme financiële succes van de sport.
Door shows als Drive To Survive, een actieve aanwezigheid op social media, steeds meer races in groeimarkten en de zinderende titelstrijd van vorig jaar is de F1 immers populairder en winstgevender dan ooit. Met hun extreem diepe zakken hadden de F1 en Liberty dus eenvoudig de problemen van de W Series op kunnen lossen:
"Nu de organisatie, Formule 1 en Liberty het [financieel] zo goed doen, was het niet teveel gevraagd voor ze om te helpen op dat gebied. We moeten meer doen om jonge vrouwen aan te moedigen."
Met dat commentaar zet Lewis echter zichzelf onbedoeld voor het blok. Ondanks zijn lovende uitspraken is hij zelf immers nooit gespot bij de W Series.
Met een geschatte nettowaarde van 285 miljoen dollar en een jaarlijks salaris (ex-sponsordeals) van 40 miljoen dollar had Hamilton immers prima zelf bij kunnen springen om de klasse te redden. Een schuld van 7.5 miljoen pond is voor hem immers wisselgeld. Het lot van de volgens hem zo veelbelovende racevrouwen gaat hem dus toch niet zo aan het hart als hij graag over wil doen komen.
- BrunoPress