Max Verstappen evenaart record op chaotisch COTA!

Na problemen voor de concurrentie leek Max weer met een eenvoudige overwinning weg te lopen. Een bijzonder slechte pitstop gaf hem echter een hoop werk te doen.

Max Verstappen evenaart record op chaotisch COTA!

Start

Verstappen was heel goed weg, waardoor hij Carlo Sainz al naar de tweede plek verwees. De Spanjaard kwam daardoor in de klauwen van de Mercedessen terecht.

Met een blokkerend voorwiel maakte George Russell korte metten met de Ferrari. Na een tik op de linkerflank stond Carlos achterstevoren. Russell kreeg later vijf strafseconden voor het incident. Na een ronde moest Sainz opgeven met schade. Verderop raakte Sergio Perez slaags met Valtteri Bottas, waardoor hij zijn linker endplate verloor. Intussen verdween Max Verstappen zoals vanouds aan de horizon.

Safety Car

Na pitstops voor Verstappen, Hamilton en Russell zagen we opeens de Alfa Romeo van Valtteri Bottas in het grind. De Fin was door een flinke windvlaag van de baan gevlogen. De daaropvolgende safety car kwam vooral Charles Leclerc goed uit: de Monegask kon namelijk een gratis pitstop nemen. Charles kwam achter Sergio Perez de baan weer op

Vliegtuigcrash

Nog geen ronde na de herstart brak opeens de hel los. In het achterveld probeerde Fernando Alonso langszij te komen bij Lance Stroll op de back stretch, maar de Canadees maakte een zeer late beweging richting de Alpine.

Fernando knalde vervolgens op het achterwiel van de Aston Martin en koos half het luchtruim. Na een korte vlucht raakte Alonso zelfs nog even de muur aan de linkerkant. Als door een wonder kon hij na een pitstop weer verder. Voor Lance zat de race er echter op. Gek genoeg werd de situatie afgedaan met een tweede safety car, ondanks de enorme hoeveelheid brokstukken.

Pitstop drama

Na de tweede herstart leek de race weer te settelen. Opnieuw leek Max Verstappen onderweg naar een relatief eenvoudige overwinning, tot zijn tweede pitstop. Het linker voorwiel ging maar moeizaam los, maar de echte boosdoener was het nieuwe wiel.

Pas nadat de reserve wheelgun gepakt was werd de taak eindelijk voltooid. Elf seconden later kon Max eindelijk door, áchter Charles Leclerc. Virtueel lag de Nedelander daarmee opeens derde, terwijl Lewis Hamilton de leiding overnam.

Comeback

Verstappen opende vrijwel meteen de aanval op de Ferrari. Na een gedurfde move in de eerste bocht pakte hij Leclerc uiteindelijk met een traditionele DRS-actie. Het gat met Lewis was echter iets groter. Op Mediums had Max echter een voordeel ten opzichte van de Hards van Hamilton. Verstappen haalde de Mercedes langzamerhand binnen en schoot uiteindelijk met een briljante uitremactie aan Sir Lewis voorbij.

Track limits

In zijn focus om voor de Mercedes te blijven kreeg Verstappen het echter al snel aan de stok met de stewards. De Nederlander kleurde namelijk te vaak buiten de lijntjes met de track limits.

Na de zwart/witte waarschuwingsvlag hield hij zich echter gedeisd, terwijl Lewis Hamilton achter hem over de boordradio bleef roepen dat Max over de schreef aan het gaan was. Niet lang daarna kreeg Hamilton echter ook een waarschuwing voor track limits. Beide mannen vermeden echter een penalty, waardoor het podium onveranderd bleef.

Resultaten

Een dag na het overlijden van Red Bull mede-oplichter Dietrich Mateschitz pakte Max Verstappen zijn dertiende overwinning van het seizoen. Daarmee staat hij nu op gelijke hoogte met Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

Door de vierde plek van Sergio Perez haalde Red Bull bovendien de constructeurstitel binnen, acht jaar na de laatste kroon met Sebastian Vettel en Mark Webber in 2013. Een treffende eerbetoon aan Mr. Mateschitz.

Formule 1
  • Oracle Red Bull Racing