Max Verstappen dominant naar pole in Mexico!

De regerend tweevoudig wereldkampioen liet zich na een moeizame sessie weer van zijn allerbeste kant zien. Max pakte met gepaste afstand pole position, maar de mannen op de tweede en derde plek waren een grote verrassing...

Max Verstappen dominant naar pole in Mexico!

Q1

Sergio Perez zette als eerste van de toppers een tijd neer, maar kon nog niet echt indruk maken. Charles Leclerc was maar liefst negen tienden sneller. Ondertussen klaagde Max Verstappen over een gebrek aan grip op het bloedhete Mexicaanse asfalt.

De Nederlander wist echter toch met drie tienden voordeel de snelste tijd te pakken, terwijl Lewis Hamilton P3 pakte vΓ³o1r Carlos Sainz. Hamilton was sneller onderweg dan iedereen in de eerste sector, maar verloor veel tijd in S3.

De derde plek van de Brit werd echter overgepakt door een oude bekende: Valtteri Bottas. Sergio Perez was inmiddels al afgezakt naar P10, achter Russell, Sainz, Ocon, Alonso en Norris.

`Op zijn tweede run verbeterde Checo zich, maar hij kwam niet verder dan een zevende tijd. Lewis Hamilton pakte op de valreep nog de snelste tijd met 0,053 van een seconde voor op Verstappen. De Nederlander deed net als de Ferrari's echter geen tweede run.

Met identieke tijden waren Mick Schumacher en Sebastian Vettel de eerste uitvallers, gevolgd dor Stroll, Albon en Latifi.

Q2

De beide Mercedessen wisten flink te verrassen bij de eerste run: Lewis Hamilton ging naar P1 met een minuscuul voordeel op George Russell. Beide mannen wisten een 1:18.5 neer te zetten, een tijd die Max Verstappen niet kon evenaren. De Nederlander bleef op bijna vier tienden achterstand. Max moest zelfs de ontketende Valtteri Bottas voor zich dulden: de Fin zette wederom een sterke derde tijd.

Voor Perez en de Ferrari's was er veel meer werk aan de winkel. Leclerc kwam niet verder dan P6, terwijl Carlos Sainz slechtst achtste was. Checo viel zelfs buiten de top tien met wederom een tegenvallende tijd. Door het geklungeld van Sergio en de Scuderia konden Esteban Ocon, Lando Norris, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo goede zaken doen.

Bij zijn tweede run wist Perez zich echter mooi te revancheren: de Mexicaan ging prompt naar een derde tijd op 0,063 van een seconde van Hamilton. Sainz, Russell en Verstappen deden hetzelfde, maar met nog kleinere marges. Uiteindelijk zat de top 5 binnen zeven honderste van een seconde. Dat beloofde een hoop voor Q3

De marges waren voor Ricciardo, Zhou, Tsunoda, Gasly en Magnussen echter een stuk groter. Zij mochten namelijk al gaan douchen,.

Q3

Sergio Perez opende het salvo met een sterke tijd waar beide Ferrari's niet aan konden tippen. Max Verstappen en de Mercedessen waren echter nog sneller onderweg. Max maakte als eerste zijn ronde af en maakte meteen indruk door als eerste onder de 1:18 grens te duiken.

George Russell kwam met een paarse tweede sector akelig dichtbij, maar kwam toch iets meer dan een tiende tekort. Daarachter was het Lewis Hamilton, tot de Brit zijn tijd kwijtraakte voor het overschrijden van track limits in bocht 3. Na de eerste runs was het Verstappen, Russell, Sainz, Bottas, Leclerc, Alonso, Norris, Ocon en Hamilton.

Bij de laatste run haalde Max Verstappen de spanning er echter resoluut uit. Terwijl Sainz, Leclerc, Perez, Russell en Hamilton zich niet significant konden verbeteren schaafde de Nederlander nog een keer bijna twee tienden van zijn tijd af. Na drie overwinningen op het Mexicaanse circuit heeft Max eindelijk zijn eerste pole.

Resultaten

Met de verassend snelle Mercedessen achter zich heeft Max Verstappen genoeg werk te doen bij de start. De lange run naar de eerste bocht maakt de Nederlander namelijk kwetsbaar voor een aanval.

Max voerde die move vorig jaar immers perfect uit. Met een goede start en het snelheidsvoordeel van de Red Bull in een rechte lijn zou hij zich echter moeten redden. We zullen het zien.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool