GP São Paulo: vijf plekken straf voor Carlos Sainz na zesde motorwissel

Carlos Sainz heeft komende zondag iets meer werk te doen op Interlagos. De Spanjaard is namelijk alweer toe aan zijn zesde motor van het seizoen, waardoor hij een grid penalty aan zijn broek krijgt.

GP São Paulo: Vijf plekken straf voor Carlos Sainz na zesde motorwissel

Met nog maar twee Grand Prix te gaan zou je denken dat het de komende tijd wel even afgelopen is met motorwissels. Bij Ferrari wisten ze er echter toch nog eentje uit te persen.

De Scuderia kampt al het hele seizoen met betrouwbaarheidsproblemen, en kon kennelijk niet garanderen dat Carlos Sainz de races in Brazilië en Abu Dhabi uit zou kunnen rijden.

Penalty voor de zondag

Door de laatste wissel staat de Spanjaard nu op zes motoren, het dubbele aantal van de door de FIA toegestane hoeveelheid. In Baku en Oostenrijk verloor Carlos immers al twee power units. De tik van George Russell in Austin hielp ook niet mee, aangezien er een waterlek ontstond.

Vanwege zijn derde overtreding van het motorreglement heeft Sainz een gridstraf van vijf plekken ontvangen. Ondanks het feit dat de Grand Prix van São Paulo een Sprint-weekend is zal de straf pas toegepast worden voor de hoofdrace op zondag.

Doelbewust onbetrouwbaar

Ferrari's power unit verbruik lijkt schrikbarend hoog, maar er zit een goede reden achter. De Italianen hebben hun 2022-motor doelbewust agressief ingesteld om de limieten op te zoeken. Dat geeft de Scuderia namelijk de enige manier om de motoren te updaten en verbeteren onder de dit jaar geldende engine freeze.

Aanpassingen die alleen de prestaties verbeteren zijn namelijk niet toegestaan, maar nieuwe onderdelen die de betrouwbaarheid aanpakken (en toevallig ook voor meer power zorgen) mogen echter weer wel. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de Ferrari power unit volgend jaar een ware raket wordt.

Formule 1
  • BrunoPress, Scuderia Ferrari