George Russell verovert Sprint in São Paulo

Max Verstappen leek er weer eens mee weg te gaan lopen, maar problemen voor de Red Bull gaven George Russell de beste papieren voor de overwinning in een zinderende sprint. Polesitter Kevin Magnussen sleepte er uiteindelijk een puntje uit.

George Russell verovert Sprint in São Paulo

Start

Kevin Magnussen was bijzonder goed weg, terwijl Max Verstappen uit moest kijken voor George Russell. Die situatie sleepte voort op de eerste ronden, aangezien Verstappen de enige man (afgezien van Latifi) op de Medium Pirelli was. De geelgerande band deed er immers even iets langer over om op temperatuur te komen.

Familieruzie

Terwijl het gevecht aan de kop losbarstte ontstond er een familieruzie bij Alpine. In bocht 4 ging Fernando Alonso buitenom bij Ocon over de kerbs, waardoor hij de controle even verloor.

Fernando's neus maakte contact met de flank van de wagen van de Esteban, waardoor er schade ontstond aan de sidepod en de vloer. Op ronde 4 raakten de twee elkaar weer in de laatste bocht, waardoor Alonso zijn voorvleugel verloor. Fernando ging naar binnen voor een nieuwe neus, terwijl Ocon verder doorploeterde.

Max in de problemen

Ondertussen had Verstappen zijn banden op temperatuur gekregen en was hij zonder problemen langs de Haas van Kevin Magnussen gezeild. De Deen leek niet in de stemming om hard te vechten voor zijn positie, want even later kwamen ook George Russell, Carlos Sainz en Lewis Hamilton bij hem langs.

Verstappen leek weer eens met de race weg te gaan lopen, maar de Medium bleek toch de verkeerde keuze te zijn. Al snel haakte George Russell weer aan bij de Nederlander.

Russell in de aanval

Max worstelde enorm met de balans van de RB18, waardoor de Mercedes steeds groter werd in zijn spiegels. Op het middenpunt van de race opende Russell de aanval. Verstappen wist zijn moves een paar keer op grandioze wijze te pareren, maar het leek een kwestie van tijd voordat de Silberpfeil de rode stier fataal zou raken.

Aangeschoten wild

Na drie ronden vol prachtige gevechten was het moment eindelijk daar: George Russell pakte de leiding van de race. Verstappen bleek al snel echt aangeschoten wild te zijn, want Carlos Sainz en Lewis Hamilton kwamen rap dichterbij.

Op ronde 18 maakte Sainz een opportunistische move op Verstappen, waarbij de rechterachterband van de Ferrari contact maakte met de linker endplate van de Red Bull. Een paar bochten later knalde het ding uit elkaar, waardoor Max nog meer snelheid verloor. Al snel vloog ook de Mercedes van Lewis Hamilton erlangs.

Finish

Ondanks een verzoek van Sergio Perez om hem de vierde plek te geven bleef Verstappen stug doorrijden. Verder naar achteren moest Kevin Magnussen zijn meerdere erkennen in Charles Leclerc en Lando Norris, waardoor hij terugviel naar P8.

KMag hield echter stand, waardoor hij er met het cruciale laatste puntje van de Sprint vandoor ging. Teamgenoot Mick Schumacher deed ook goede zaken door op te klimmen van P20 naar P12.

Voor George Russell maakte dat echter allemaal niet meer uit. De Brit ging met een comfortabel gat naar zijn eerste Sprint overwinning.

Resultaten

Voor het eerst dit seizoen startten beide Mercedessen vanaf de eerste rij. De Ferrari van Carlos Sainz moet namelijk vijf plekken terug vanwege zijn motorwissel. Dat zorgt ervoor dat Max Verstappen de Grand Prix alsnog als derde zal mogen starten, naast teamgenoot Sergio Perez.

Na een seizoen zonder overwinningen heeft Mercedes dus de beste papieren om de top van het podium te veroveren. Vanwege de balans- en bandenproblemen van de Red Bull heeft de ploeg uit Brackley goede kansen om de eerste rij te verzilveren op de zondag.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team